Tumbas medieprogram snart med riksintag

Tumbas medieprogram snart med riksintag

I Botkyrka fortsätter satsningen på Xenter/Tumba gymnasiums medieprogram som nu vill ha rekrytering av studenter från hela Sverige.

– Nu arbetar vi tillsammans med mediebranschen med en ansökan om att få starta en riksrekryterande medieutbildning inom film, TV, ljud, grafisk form och foto. I arbetet har vi ett starkt stöd från alla kommuner inom Södertörn, säger Arne Stade, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad i Botkyrka kommun.

Ett stort antal elever från medieprogrammet på Xenter/Tumba gymnasium arbetar nu inom mediebranschen som fotografer, formgivare, redigerare på TV eller programledare i radio.

– I ett så medietätt område som Stockholm är vi övertygade om att det kommer att finnas ett fortsatt stort behov av ungdomar som utbildar sig inom media. Det blir ännu viktigare om Stockholms stad väljer att lägga ned medieutbildningarna vid Riddarfjärden och Hässelby gymnasium, säger Jill Melinder (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Botkyrka kommun.

Medieprogrammet startade redan 1992 och är det första i Stockholmsområdet med specialbyggda lokaler om 3 000 kvadratmeter, en stor TV-studio med 5-kamerasystem, 14 Avid-redigeringar, fotostudio på 96 kvadratmeter och inte minst en omfattande utrustning för offset-, digital- och screentryck. Xenter/medieprogrammet driver också filmfestivalen Vårrullen tillsammans med andra branschorganisationer.

Enligt SCB:s statistik (2009-01) över taxerade inkomster relaterat till gymnasieutbildning tio år efter studentexamen har de elever som läst vid Tumba gymnasiums medieprogram hamnat på elfte plats i hela Stockholms län, en lista som annars toppades av naturvetenskapsprogram.

4 kommentarer

 1. linus
  Lät intressant, ända tills man hörde att de använder Avid... känns som stenålder. Annars verkar det som ett riktigt trevligt ställe
 2. hampus
  Avid Symphony är väl ganska bra... beror på vilken version av Avid de använder.
 3. Simon
  tv produktion och reklambyråer använder ofta avid så om det är media man vill gå så är det rätt val, annars om man nu vill gå film så får man ju välja dom med lite mer filminriktade skolorna så som Gotland och kulturama
 4. Jens
  Satsningen är iof konstig då regeringen planerar att lägga ned Medieprogrammet som nationellt gymnasieprogram.
Skriv kommentar