Ungt svenskt företag bakom digitala effekter i Arn - Tempelriddaren

Enligt filmregissören James Cameron, som ligger bakom storfilmer som Titanic och Terminator, har filmeffekter en avgörande betydelse för dagens filmer. Göteborgsföretaget Filmgate har under året arbetat med digitala effekter till skandinaviens genom tiderna mest påkostade film: Arn - Tempelriddaren.

Filmgate startades för några år sedan och består i dag av ett tiotal kreativa konstnärer som tillsammans arbetar med filmeffekter. Under året har företaget gjort digitala effekter i såväl svenska filmer som Hollywoodproduktioner. I december kommer Skandinaviens mest påkostade film att ha premiär, och det är Filmgate som ligger bakom effekterna.

Förr i tiden var det enklare, man gjorde film och klippte in effekter i efterhand. Möjligheterna var begränsade. I dag är det annorlunda. Med hjälp av datorer kan vi skapa helt syntetiska, helt gränslösa världar på filmduken. Men det krävs stor kunskap för att behärska datorprogrammen.

För den som lär sig att göra film och vill försöka sig på effekter finns enklare program som inte kostar så mycket. Det blir ingen Arn, men det är en start. Adobe erbjuder ett ”After Effects”-program för omkring 5 000 kronor.

Skriv kommentar