Specialeffekterna tar över verkligheten

Specialeffekterna tar över verkligheten

Filmer och tv-serier speglar sällan verkligheten, men de kan vara mer bedrägliga än man kan tro vid första anblick.

Vad är egentligen verkligheten? Det är en filosofisk fråga man kan fundera på. I filmens värld är det uppenbart att det kameran registrerar inte behöver vara det som finns "där ute" i verkligheten. Men det är också möjligt att skapa helt nya världrar med hjälp av specialeffekter.

I videon nedan ser du några sekvenser från Stargate Studios olika verk. I stället för att leta upp inspelningsplatser och åka till dem så spelar de in många av scenerna på filmstudions bakgård (backlot).

Genom den gröna (eller blåa) skärmen byts sedan bakgrunden ut mot den miljö som önskas. Det handlar inte längre om specialeffekter i någon extraordinär betydelse, utan helt "vanliga" miljöer. Har specialeffekterna gått för långt?

2 kommentarer

  1. Martin Sazesh
    Inte helt oväntat men det är uppenbart att det blir svårare och svårare att göra film med endast ett par personer, snart behöver man ett stort team bara för att göra en liten rolig grej.
  2. Niklas Aldén
    Det är ju inte så konstigt, detta är inga jättedyra tv-serier och samtliga locations de klipper in är ju ganska exklusiva och ganska svåra att jobba på.
    Dessutom är det ställen som har extremt dåliga ljudförhållanden, detta är ett sätt att slippa dubba om varenda replik i scenen. Det är pga. att vi kör så mycket filmning på location i Sverige som vi har så dåligt ljud jämfört med jänkarna.

    Mer green screen åt folket!
Skriv kommentar