Så blir du en stjärna på YouTube

Så blir du en stjärna på YouTube

Google bjuder in filmare för att lära sig öka visningarna.

I en serie artiklar har tidskriften Internetworld beskrivit hur YouTube jagar nya stjärnor och vad som utmärker dem. Här har vi plockat ut några bitar från artiklarna som kan vara intressant för filmare.

Videobloggaren Clara Henry har över 150 000 prenumeranter på sin YouTube-kanal. Hennes tips för att bli stor på YouTube är att först och främst att inte fokusera på att bli just stor eller känd, utan snarare följande:

  • Gör något du tycker om
  • Anpassa dina videor för en målgrupp
  • Klipp dina filmer ordentligt

YouTube, eller rättare sagt Google som äger videotjänsten, har också bjudit in några av filmarna bakom de största svenska YouTube-kanalerna, till exempel tejbz som spelar tv-spel.

Filmarna får bland annat lära sig hur de kan producera så bra videor som möjligt. Det vill säga, videor som kan göra att de får fler tittare samtidigt som Google kan tjäna mer pengar på annonsvisningar. 

Samtidigt är YouTubes mötesplats en arena för filmarna att möts och paras ihop med varandra för att kunna hitta nya samarbeten. Men vad som drar publik på nätet handlar i huvudsak inte om spelfilm. Det är allt från videobloggar till instruktionsvideor för hur man gör fotbollstricks.

Krönikören Julia Skott påpekar att YouTube är en ganska unik tjänst eftersom de filmare som laddar upp videoklipp får en del av annonsintäkterna. Det gör att annonsörer, filmare och YouTube delar ett och samma mål med att dra in pengar.

Därför blir filmarna mer medvetna om sitt eget värde och vad de behöver göra för att locka en publik. Ingen gillar annonser som visas före YouTube-klippen, men det är också de annonserna som ser till att man tjänar pengar på videoklippen. Kanske kan det sammanfattas som pest eller kolera?

1 kommentar

  1. Robert
    Jag vill vara en bra youtuber
Skriv kommentar