Webbkarta

Arkiv mars 2005

Nu tar vi semester! Vi är tillbaka igen i augusti med fler nyheter. Och en helt ny version av Voodoo Film!

Ha en riktigt skön sommar! (Så gott det går i regniga Sverige.)

Voodoo Film

Glad påsk alla filmare!

Voodoo Film passar på att önska de svenska filmarna en glad påsk och en fortsatt trevlig vår!

Filmbranschen

Smygfilmning inget brott: polisen avskrev anmälan

Att smygfilma är inget brott. Ifö Sanitär monterade en dold kamera i företagets vilorum. Händelsen polisanmäldes av Industrifacket som samtidigt hade godkänt smygfilmningen. Polisen avskrev anmälan.

Filmbranschen

Åtalas för att ha delat ut Hipp Hipp Hora

En svensk 28-åring från Västerås åtalas för att ha delat ut filmen Hipp Hipp Hora från sin dator. Nu riskerar han villkorlig dom eller böter för upphovsrättsbrott.

Filmbranschen

Avid köper upp Pinnacle

Avid Technology köper upp konkurrenten Pinnacle Systems. Med köpet kommer Avid ta över fler marknadsandelar och bli det i särklass största företaget inom bild- och ljudredigering för både proffs och amatörer.

Filmbranschen

Filmade sina brott och lade upp dem på nätet

Ett ungdomsgäng från Prag filmade sina brott och lade upp dem på sin webbplats. Tjeckisk polis upplystes om brottet då en lokal tv-station hade gjort ett reportage om webbplatsen.

Minst åtta ungdomar greps av polisen och åtalas nu för bland annat vandalisering. På nätet fanns beviset i form av video med misshandel och sönderslagna parkbänkar och trafikskyltar.

Filmbranschen

SVT visar upp gamla journalfilmer och nyhetsinslag

I dag, måndag 21 mars, startar SVT en arkivtjänst på nätet, Öppet arkiv. Du kan se gamla journalfilmer och nyhetsinslag från bland annat Norrmalmstorgsdramat och Estoniakatastrofen. SVT vill lägga ut hela sitt arkiv på nätet, 200 000 timmar, som skulle ta 25 år att titta igenom.

Filmmanus och dramaturgi

Får jag ta någon annans manus och skriva om?

Vi ska göra en film som projektarbete och har hittat ett manus, skriven av en annan person. Vi gillade grundidéen, men tyckte att det saknades känsla, hurmor och flyt. Så vi ändrade början och slutet samt några karaktärers namn och dialog.

Nu känner sig den ursprungliga manusförfattaren kränkt och han vill inte att vi använder hans manus längre. Men har vi rätt att använda det ändå? Vi har gjort stora ändringar, så det är ju en nytolkning av hans grundidé. Men annars har vi väl ändå rätt att göra en film av den, i skolsyfte?

Filmbranschen

Upphovsrätt håller tv-serier borta från dvd

Det är för dyrt att licensiera originalmusiken. Därför kan tv-serier inte släppas på dvd när bolagen vill, och det slutar ofta med att musiken får bytas ut mot billigare musik. Dessutom kan delar av serien kanske aldrig släppas på dvd.

Filmfestivaler & evenemang

Femte upplagan av Drömfabriken

Den 28 april öppnar Filmhuset i Stockholm sina portar för att ta emot unga filmare från hela landet. Det är femte gången SFI anordnar evenemanget Drömfabriken. Där unga filmare i tre dagar få går på seminarier, titta på film och knyta kontakter med andra likasinnade filmare.

Filmbranschen

Beröm på filmaffischer ofta vilseledande

Lita inte på citat på filmaffischer. Undersökning visar att de positiva vitsorden egentligen är tagna ur sitt sammanhang. Konsumentverket säger att att sådana annonser bryter mot marknadsföringslagen.

Filmfestivaler & evenemang

Ladda ned en filmfestival med hjälp av P2P

Cinequest är en årlig filmfestival för oberoende filmare i San Jose, Kalifornien USA. I år kan du även ladda ned många utav filmerna via ett fildelningsnätverk. Filmerna är reklamfria och visas i dvd-kvalitet.

Filmfestivaler & evenemang

Barn- och ungdomsfilm i unik filmfestival

Barn- och ungdomsfilmfestivalen (BUFF) drar igång tisdag 8 mars i Malmö. Filmfestivalen håller på fram till söndagen. BUFF har funnits i 22 år och blev 1996 utsedd till den officiella filmfestivalen för barn- och ungdomsfilm.