Ställa in backfokus

1 min
Ibland kan man råka ut för att bilden inte blir skarp oavsett hur man än fokuserar. Detta beror på att objektivet har fel avstånd mellan filmplanet eller bildplattan (video), så kallad backfokus. I de flesta fall behöver man inte ändra backfokusen när man byter objektiv, men när objektivet inte ger en skarp bild måste man ibland justera den.

Objektiv på en Arriflex filmkamera
Foto: Peter Dahlgren

Tillvägagångssätt

Notera dock att inte alla objektiv har justerbar backfokus. Och kontrollera att det inte är sökaren som är felinställd innan du ger dig på backfokusen!

Innan du börjar pilla på ojbektivet ska du helst sätta kameran på ett stativ och ställa in sökaren så att den har en skarp bild. Häng upp en tidningssida (gärna filmlitteratur!) på en vägg cirka 22 meter från kameran, annars så långt ifrån som möjligt.

  1. Sätt bländaren och zoomen till manuell.
  2. Öppna bländaren till F1,4 eller den största öppningen. Om bilden blir för ljus får du antingen minska ljuset eller flytta tidningen till en mörkare plats.
  3. Zooma in till extrem tele.
  4. Fokusera på tidningen.
  5. Zooma ut till vidvinkel.
  6. Lossa backfokus-ringen och justera den till bästa fokusen.
  7. Upprepa steg 3 till 6 tills fokusen är skarp över hela zoomomfånget.

Vad tycker du om artikeln?
5
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


Skriv kommentar