Hur mycket ska du fakturera om du frilansar som filmare?

Hur mycket ska du fakturera om du frilansar som filmare?

Att fakturera är inte lätt. Här får du några tips på hur mycket du behöver betala i skatt för att tjäna lika mycket som en anställd.

Om du arbetar inom filmbranschen så är projektanställningar regel snarare än undantag. Då måste man oftast själv ha ett filmföretag, exempelvis en enskild firma, som sedan filmproduktionsbolaget köper in tjänsten ifrån. Det gäller exempelvis om du jobbar som filmfotograf och hoppar in på ett projekt där du arbetar en kortare period.

Sedan skickar du en faktura till filmproduktionsbolaget med din fakturerade summa, inklusive en moms som oftast är 25 procent för tjänster.

Men om du exempelvis vill ha 30 000 kronor i handen (brutto, det vill säga före inkomstskatt), hur mycket måste man då skriva på fakturan? En enkel tumregel är att man behöver det dubbla för att täcka in sociala avgifter för att få pengar till pension, och så vidare. Därutöver kan det också komma inköp av film- och videoutrustning och annat om du exempelvis är filmfotograf med en egen kamera. Det måste läggas till det fakturerade beloppet.

Men om vi för enkelhetens skull utgår från att det bara handlar om lön (30 000 kronor), plus lite mindre fasta utgifter (5 000 kronor), kan du använda Driva Egets lönekalkylator. Då kan vi se att du behöver fakturera för 50 014 kronor. 

Egentligen kan man inte ta ut någon lön i en enskild firma eftersom man inte är anställd. Det man gör är att i stället beskatta vinsten man gör i företaget, och sedan gör man ett så kallat eget uttag från den enskilda firman. Det egna uttaget behöver man dock inte beskatta.

Driver du aktiebolag är det däremot annorlunda eftersom du då är anställd (även om det är ditt eget aktiebolag). På dessa 30 000 kronor kommer sedan inkomstskatt beroende på var du bor och om du är medlem i svenska kyrkan med mera. För enkelhetens skull kan man säga att inkomstskatten är omkring 30 procent. Men sedan kan du också få jobbskatteavdrag, vilket innebär att slutsumman du i slutändan kan använda fritt (för att betala räkningar eller köpa mat) är på runt 23 000 kronor. Om du har högre lön kan du i stället få betala extra skatt i form av statlig inkomstskatt.

Låter det krångligt? Ja, det är det. Men använd Ekonomifaktas Räkna ut din skatt så slipper du hålla reda på alla saker själv. Men tänk på att den gäller dig som tar ut lön i ditt aktiebolag (och även personer utan företag), inte du som har enskild firma. 

Skriv kommentar