Bildkomposition

3 min

Bildkomposition handlar om inramning av motivet och hur de olika delarna i bilden samverkar med varandra för att bilda en helhet. Kompositionen är också en viktig faktor för hur vi uppfattar innehållet i bilden.

Bildkomposition kan liknas en våg där hela bilden ska "väga jämnt" för att vara väl balanserad. Finns det en stor klump på ena sidan måste det finnas något som "väger lika" på andra sidan. Men samtidigt behöver det inte vara något i samma storlek, utan kan helt enkelt vara ren luft beroende på riktning.

För amatören verkar ordet fyllt av mystik och dess regler svåra, men faktum är att alla har en medfödd känsla för komposition. Det är en av de utmärkande egenskaperna för människan, som talets gåva och känslan för rytm. Känslan för komposition kan kort beskrivas som ett ordningssinne. Var och en som vill ha ordning på sakerna på skrivbordet... skapa harmoni mellan möbler, mattor och gardiner, visar sin känsla för den rumsliga kompositionen.

Nestor Almendros, filmfotograf

Blick- och rörelseutrymme

Panorering med utrymme framför motivet
Foto: Jonathan Scott
Vid panorering och när du följer en rörelse bör tillräckligt med "rörelseutrymme" lämnas framför det rörliga motivet.

Om en person tittar åt vänster i bild bör denne placeras åt höger bildkant så att denne får extra mycket "luft" framför ansiktet för blicken. Det känns oftast distraherande om motivet "skrapar i" bildkanten med näsan eller när motivet är centrerat i bild, det vill säga det finns lika mycket luft bakom som framför motivet, trots att denne tittar åt vänster.

Om personen i stället tittade rakt fram kunde motivet centreras till mitten med lika mycket luft på vardera sidor.

Panorering där motivet "skrapar näsan" i bildkaten
Foto: Jonathan Scott
Undvik bilder där det ser ut som om motivet går in i bildkanten.

Precis som med blickutrymme måste det även finns utrymme framför någon som går. Går någon åt vänster i en panorering (horisontal rörelse med kameran, till exempel från höger till vänster) ska motivet ha gott om "rörelseutrymme" framför, så att det inte ser ut som om motivet är på väg ur bild.

Vänster och höger

När en person går åt vänster i bild upplevs det som om personen är på väg hem. Går han istället åt höger är han på väg mot något. Det kan verka konstigt, men det beror på att vi läser från vänster till höger - vilket även påverkar vårt sätt att titta på bilder. För att dra en illustrativ parallell kan detta liknas med Play-knappen på din stereo. Det är alltså ingen slump att höger är hållet för framåt. Detsamma gäller för bildberättandet.

Motivet ska inte alltid vara i mitten

Halvbild från 30 graders vinkel på person
Foto: Peter Dahlgren

Låt oss säga att du ska filma en person som står precis framför kameran. Sätt inte ansiktet precis i mitten av bilden. Bilden resulterar då i mycket "luft" över huvudet och personen blir platt om man filmar direkt framifrån. Ställ i stället kameran lite snett (cirka 30 grader) så att du får mer djup i bilden, och sänk kameran så att luften försvinner över huvudet.

Tredjedelsregeln

Tredjedelsregeln

Med tredjedelsregeln delar man upp bilden i sökaren som linjer i tre gånger tre rutor. Därefter balanseras nyckelelementen i bilden längs linjerna eller i deras skärningspunkter. Man får då automatiskt en god komposition därför att de horisontella och vertikala linjerna i bilden befinner sig i balans.

För att veta om man skall placera föremålen i den övre eller undre horisontella linjen måste man titta på hela bilden. I bilden intill är blommorna "starkare" än resten av bilden och därför ska blommorna uppta 2/3 av bilden. Även andra väsentliga saker kan läggas längs linjen.

Lutad kamera

Om man vinklar kameran avsiktligt i förhållande till horisontallinjen får bilden en mer dramatisk innebörd. Det ger en dynamisk och ofta förbryllande bild av motivet.

Fem sätt att få djup i bilden

 • Använd vidvinkelobjektiv så att föremål snabbt krymper ju längre bort de kommer.
 • Låt föremål i förgrunden överlappa föremål som ligger längre bort i bild.
 • Skapa djup i bilden genom ljussättning. Undvik allt för platt ljus.
 • Använd kort skärpedjup, så att föremål bakom och framför motivet ligger i oskärpa.
 • Låt kameran göra en åkning, så att föremåls storlek förändras. Det ger intryck av djup.

Vad tycker du om artikeln?
46
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


4 kommentarer

 1. Filip
  Allt på denna sajt är bara för perfekt !
  Jag kan näst intill finna allt jag behöver veta om rörlig bild, iallafall som en kraftig grund. Det är tämligen bra eftersom jag går på Hässleby Strands Gymnasium, där jag läser Samhälle med media inrikning. Bra jobbat med sidan och fortsätt så, tummen upp !!
 2. PJ
  hei!
  Undrade över en sak, vad kallas den effekten som blev känd med Matrix filmerna? alltså där man med ett antal kameror i en cirkel åker runt objektet
  hade vart tacksam om svaret kom snarast :)

  tack för en bra hemsida, glöm filmskolan när allt finns gratis på nätet
 3. Martin
  Ja, tack för en jättebra hemsida!

  Jag tror att jag måste ha missuppfattat något med vidvinkelobjektiv. Jag trodde att det alltid blev långt skärpedjup när man använde sig av vidvinkelobjektiv, men här uppe föreslår ni, under de fem punkterna, att man ska använda vidvinkelobjektiv OCH kort skärpedjup. Jag trodde att de emotsatte varandra.

  När man zoomar med ett vidvinkelobjektiv, blir det då ett teleobjektiv? Det här är något jag fått för mig, att vidvinkelobjektiv endast har samma effekt när de inte är zoomade alls, och att när man zoomar så sker något annat. Utan zoom = ju närmare kameran desto större och snabbt krympande om objekt är längre bort. Avstånd mellan saker förstoras. Sedan när man zoomar, med samma objektiv, så ser avståndet mellan saker ut att krympa. En person två meter bakom kan plötsligt se ut att stå precis bredvid.
  Stämmer detta?

  Och. Är "vidvinkellins" ett annat ord för "vidvinkelobjektiv"? Att linsen bara är en del av objektivet?


  Tack på förhand!
 4. Mohammed
  Hej!
  Tack för att ni svarade på
  min fråga (vad blanketter betyder)!
Skriv kommentar