Hur du filmar på fri hand utan stativ

1 min

Att filma på fri hand med kameran på axeln är inte det lättaste. Normalt rekommenderas detta inte, men när det är nödvändigt kan det vara bra med några goda tips så att man får sina bilder snarlika andra bilder som är filmade med stativ.

Stå rätt

Fotograf håller kamera på fri hand
Foto: Fredrik Nilsson

För det första gäller det att stå rätt och placera kameran stabilt på axeln. Detta görs genom att placera fötterna brett isär med kameran så långt in på axeln som möjligt för att få stabilitet med hjälp av huvudet.

Filmar man inomhus kan man luta sig mot dörröppningen, eller använda en bakvänd stol som stöd för armbågarna. En liggande ställning med armbågarna i marken är inte att rekommendera eftersom rörligheten begränsas kraftigt. Den idealiska ställningen för personer som sitter i soffan är att sitta med ena knät i marken och stödja armbågarna på det andra knät, vilket bildar ett mänskligt stativ.

Undvik zoomen

Försök att undvika zoomen när du filmar på fri hand. Skakigheten i vidvinkeln kan man stå ut med, men det är värre i teleläget - ibland rent olidligt. Om du är tvungen att zooma så se till att ställa dig stabilt.

Gå som en krabba

Krabbgång, eller crabbing som det kallas på engelska, är en form av sidledsgång för att gå i en böjd halvcirkel, vilket ger bättre stabilitet än vanlig gång.

Böj lätt på benen och rör dig långsamt för att undvika skakigheten. Undvik även att använda åtsittande kläder som kan försämra rörelseförmågan. Tänk också på att använda kläder som inte prasslar och låter för mycket när du rör dig. Då blir inte den ansvarige för ljudet så glad.


Vad tycker du om artikeln?
9
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

Skriv kommentar