Idéarbete: Komma på idéen till din film

2 min

Idéarbetet av en film innebär att man utvecklar idéen till något konkret som sedan går att göra film av. Själva processen av idéarbetet är väldigt olika från författare till författare och alla har sin syn på hur man ska lägga upp idéerna.

Den unika idéen

Försök inte sträva efter en helt unik idé. Den finns oftast inte och om den nu skulle göra det är det få som kan bruka denna idé till något vettigt. En film behöver inte vara så komplicerad som de verkar vara, det är ju snarare innehållet i berättelsen än den unika idéen som gör den bra. En vardaglig sak som att äta middag i köket kan göras hur roligt eller dramatiskt som helst. Se bara på American Beauty (1999).

Arbetsgång

Vad du inte bör göra är att bestämma strukturen på berättelsen för tidigt. Då kan man lätt låsa sig vid hur allt ska vara uppbyggt, var vändpunkterna ska ske och så vidare. Skriv en berättelse som du tycker är bra, kontrollera så att den har någon form av framåtrörelse eller inåtrörelse (så att berättelsen inte stampar på samma ställe hela filmen igenom). Därefter när alla delar faller på plats kan du börja ägna dig åt att strukturera alla anteckningar som säkert uppstått.

Ha anteckningsblock i fickan

Bra idéer kan komma när man minst anar det. Därför kan det vara praktiskt att ha ett anteckningsblock och penna med sig, överallt, så att man snabbt kan skriva ned sin idé.

Berätta muntligt

Att berätta muntligt för kompisar och så vidare är också ett sätt att direkt få respons av sin publik. Genom att berätta sin historia - så långt som man har kommit i alla fall - märker man vad personen gillar och inte gillar. Märker du att personen ifråga börja somna av brist på intresse kan du lägga till mer dramatik allt eftersom du berättar och därmed utöka historien och på det viset skapa din berättelse. Suckar de bittert och ber dig försvinna bör du kanske prova på något annat sätt att utveckla historien.

Rita tankekartor

Att rita tankekartor är aldrig kul, i alla fall inte i skolan. Men för film är det ju riktigt inspirerande! Med tankekartor kan du visualisera din berättelse och framför allt strukturera den, varför man bör använda tankekartor när man når slutfasen av idéarbetet. Det är enkelt att definera karaktärerna och dra pilar och streck mellan dem för att illustrera relationer etc.

Vilket av dessa sätten du väljer spelar ingen roll. Det viktigaste är att du hittar ett eget sätt att kunna få inspiration till fortsatt författande.

Viktigast av allt: förkasta inte din nya idé bara för att den var dålig. Utveckla den istället. Det finns egentligen inga dåliga idéer, bara bra och dåligt förverkligade idéer.


Vad tycker du om artikeln?
64
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

5 kommentarer

 1. J
  Ah, det här är underbart att läsa.. Blev nyss tipsad om den här sidan.. Cant wait to read the next artikel!
 2. the_filmmaker
  den här sidan är bara för bra, tummen upp för er som fixat upp dessa artiklar, lär mig otroligt mycket.Bra jobbat.
 3. Daniel
  Tack. En helt undebar sida! Jsag lär mig verkligen något. Ni skriver också på ett sätt att alla kan förstå. Verkligen något ni lyckats med bra!
  1 gillar detta
 4. Maria Paulsson
  Vilken hjälpsam sida. Den är bra uppbyggd och allt är skrivet så att alla kan förstå det! Jag längtar efter att komma igång. Thank You!
 5. Emmi Ahonen
  Hej! Vem ska man prata med om man har en bra pitch?
Skriv kommentar