Göra film för internet

2 min

Film på Internet blir allt vanligare i dagens tider - snarare en regel än undantag. Det beror på att det är många som tittar på Internetfilm, men också på att produktionskostnadena blir minimala - ingen distribution krävs. Dessutom kan okända filmare lyftas fram via exempelvis filmfestivaler. Många större filmproducenter söker också unga talanger via Internet eftersom de slipper åka till filmfestivaler och möten. Det är alltså en perfekt plats för dig som vill visa upp dina alster för en billig penning.

Hur internet video skapas

Internet video kan filmas med en filmkamera eller videokamera, men video är absolut billigast, enklast och vanligast. Materialet digitaliseras, redigeras och kodas med en av de tre stora komprimeringsformaten: Apple QuickTime, Microsoft Windows Media eller Real Networks RealVideo. När filmen är komprimerad och klar, läggs den ut på en server för nedladdning.

Video visas över Internet
Video har tagit ett starkt grepp om Internet. Vi kan i dag även se video på handdatorer och mobiltelefoner.

Inspelningen

Internetvideo kräver dessutom mer från filmmakaren än tidigare. Det beror på att bilden oftast är liten, ljudet är dåligt och att uppkopplingen inte alltid är den önskade. För att filmen ska gå hem hos publiken krävs det därför att man ser över dessa begränsningar och tar en noga funderare över formen på filmen.

Använd en bra videokamera

För det första, så bör man ha så bra originalmaterial som möjligt när man kodar informationen till ett utav komprimeringsformaten. Använd en så bra videokamera och videoformat som möjligt. En DV eller Betacam (SP) camcorder med tre bildplattor (3 CCD) är idealisk för detta syfte.

Ljussätt ordentligt

 • Ljussättningen är också väldigt viktig. För lite ljus (och så kallad low-key-ljussättning) ökar videobruset och minskar komprimeringen. Med andra ord - ljussätt ditt motiv så bra som möjligt annars kan blir bilden dålig och videofilen blir onödigt stor.

  Minimera kamerarörelserna

  Minimera kamerarörelserna genom att använda stativ. Stabila bilder komprimerar bättre än bilder med skakig kamera, eftersom skillnaden mellan bildrutorna blir mindre. Om du måste - använd kamerarörelserna med måtta - pixlarna ändras och kan flyta ihop vilket ger dålig kvalitet.

  Täta bilder

  Använd halv- och närbilder. Kom ihåg att bilderna visas i ett litet fönster på datorskärmen.

  Välj rätt komprimering

  Det är också viktigt att veta hur varje komprimeringsstandard (Quick Time, Windows Media, DivX med flera) använder ljud- och bildcodecs (speciella avkodare som expanderar informationen). Quick Time Sorenson arbetar exempelvis bäst med storleken 240 x 180 och 192 x 144 pixlar. Se codeccentral.com för mer information om codecs.

  Bästa resultatet får man om man testar olika inställningar med varandra för att nå den optimala komprimeringen med bäst bild- och ljudkvalitet.

  Independentfilm

  Om du vill titta på webfilm av amatörfilmare och oberoende filmare kan du ta en titt på nedanstående sidor.

  Svenska

  Utländska


 • Vad tycker du om artikeln?
  3
  Lär dig mer om film

  Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


  Skriv kommentar