Ljud- och videokontakter

2 min

Det finns en mängd olika ljud- och bildkontakter på marknaden. Trenden går som vanligt mot mindre och kompaktare kameror och det medför även att kontakterna måste följa efter. Mellan alla kontakter finns även adaptrar som innebär att man kan göra övergångar mellan olika kontaktsystem.

Vanliga kontakter

RCA/Phono

RCA-kontakt Den vanligaste formen av ljud- och bildöverföring sker med en så kallad RCA eller phono-kontakt. Phono-kontakten är relativt liten så den används främst på mindre kameror, men även på en del semiprofessionella. För anslutning till en videokamera används tre phono-kontakter, en för videosignalen och två för stereoljudet.

Tele

En så kallad telepropp är en 6,3 mm bred kontakt och är den mest vanliga i musiksammahang, speciellt för hörlurar.

Minitele

Minitele är en mindre variant av teleproppen på 3,5 mm. På grund av den lilla storleken används även denna för hörlurar på bl.a. freestyles. Ett vanligt problem med denna kontakten är dock glappet mellan kontakten och anslutningsdonet. Precis som den stora teleproppen finns denna i både mono och stereo.

S-Video

S-Videokontakt S-Video är ett sammanfattande begrepp för Super-VHS och Hi8-tekniken och till dessa används oftast en mini DIN-kontakt för både bild och ljud.

Antennkontakt

Antennkontakt Antennkontakten bör inte användas till något annat än för mottagning av eter-signaler. Det beror på att ljud- och bildsignalen är frekvensmodulerad, dvs "ihopbakad" till en enda signal, vilket gör kvalitén en aning sämre, men också mycket mindre. Kontakten kallas även RF-sladd (Radio Frekvens).

Professionella kontakter

Till de vanligaste professionella kontakterna hör XLR- och BNC-kontakter. Skillnaden mellan de vanliga amatörkontakterna är att dessa kontakter bland annat medger låsning så att den inte lossnar från anslutningen och naturligtvis bättre kvalitet.

FireWire

FireWrire är ett standardiserat kommunikationsprotokoll (IEEE 1394) för snabb dataöverföring på korta avstånd. DV-kameror har vanligen FireWrire som standard för digitala videobilder.

BNC

BNC-kontakt Koaxialkontakten BNC är kanske den mest vanliga videokontakten i professionella sammanhang och används mest på stationära videobandspelare.

XLR-kontakt

XLR-kontakt XLR-kontakten är en tre-polig ljudkontakt som används nästan uteslutande vid professionell produktion. Den har mycket bra egenskaper i form av en så kallad skärm, vilket gör att den är mindre känslig för elektriska störningar som kan ge buller i ljudet. XLR-kontakten kallas även Canonkontakt, då Canon är en av de stora tillverkarna.

Bilder från Minhembio.com


Vad tycker du om artikeln?
4
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


1 kommentar

  1. Rore
    Jätte bra !!
Skriv kommentar