Ljudsystem för film

2 min

Du som tittar mycket på bio eller ser mycket filmer vet förmodligen vad det handlar om. DTS, THX, Dolby Digital med flera. Det är olika system för återgivning av ljud på film. Men frågan är vad de egentligen gör för nytta och vad som skiljer dem.

Dolby Digital

Dolby, som startades av Ray Dolby, var från början tänkt som brusreduceringsystem. Men i takt med teknikens utveckling och kraven på allt bättre och mäktigare ljud utvecklade de också olika ljudsystem. Dolby Digital är som namnet säger ett digitalt ljudsystem där man faktiskt lyckats klämma in sex kanaler på 35 mm film. Ljudet är tekniskt sett inkopierat i datablocken mellan perforeringshålen på filmen. Därmed får Dolby SR och andra ljudsystem plats på filmen samtidigt. Det sexkanaliga ljudet består utav två högtalare fram, två bak, en i mitten och en extra kanal för djupa baseffekter.

Dolby SR

Dolby SR introducerades redan 1986 och är ett analogt stereoljudsystem med fyra kanaler. SR står inte för surround, utan för Spectral Recordning.

Dolby Surround

Dolby Surround däremot, ger fyrkanalsljud i TV och video. Det sker genom en särskild kodning som styr en förstärkare.

DTS

Digital Theatre System. Ett digitalt filmljudsystem där ljudet ligger på CD-skivor som synkas med bilden genom en tidkod inkopierad på filmen. Användes för första gången i filmen Jurassic Park (1993). Använder precis som Dolby Digital fem ljudkanaler plus en extra för fet bas, dvs totalt sex kanaler. Dock har har DTS en lägre kompression än Dolby Digital på DVD-skivor och därför något bättre ljudkvalitet.

SDDS

Sony Dynamic Digital Sound. Digitalt ljudsystem med sex eller åtta kanaler inkopierade på 35mm filmens båda ytterkanter.

THX

THX är en form av kvalitetskontrollsystem för biografer av herr Star Wars själv, George Lucas. För att en biograf ska klara THX-märkningen måste biografen uppfylla krav på ljudkvalitet, akustik, ljudisolering, sittkomfort m.m. I Sverige är ett 50-tal biografer THX-märkta.

Anledningen till att inte fler är det beror på att märkningen kostar 8 000 dollar om året, vilket kan anses vara en onödig summa bara för en stämpel, även om biografen når upp till alla krav ändå. THX infördes 1983 av Lucasfilm i USA, och deras märkning uppdateras varje år. Se www.thx.com för mer information.


Vad tycker du om artikeln?
13
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

2 kommentarer

 1. Magnus
  Hoppsan, vad skulle DTS säga om att bli ihopblandade
  med sin konkurent Sony!! Sonys ljudsystem SDDS är lite
  specielt, både SRD och DTS använder det analoga ljudspåret
  som backup om processorn inte kan läsa det digitala spåret
  medan Sony istället har dubbel uppsättning av sitt digitala
  spår, en i varje ytterkant.

  Både Dolby stereo och SR har även en separat lågbas kanal,
  även om det bara är en summa av de tre front kanalerna.

  Och inte att glömma den senaste inovationen SRD-EX som
  lägger till en extra effektkanal, systemet har alltså vänster,
  bak och höger effektkanal.
 2. Peter @ Voodoo Film
  Du har givetvis rätt, Magnus! Artikeln har uppdaterats, tack för påpekandet!
Skriv kommentar