Redigering i kameran

1 min
Redigering i kameran är något som absolut inte rekommenderas, men ibland kan man vara tvungen att göra det i alla fall. Då är det bra att känna till vad videokameran har för möjligheter och begränsningar så att man får ett någorlunda hyfsat resultat.

Backspacing

Det kanske viktigaste att känna till är att kameran har något som kallas backspacing. Backspacing finns på de flesta videokameror och innebär att bandet backas ett kort stycke vid inspelningspaus. När inspelningen fortsätter spelas bandet framåt igen.

Metoden ger en flimmerfri övergång mellan olika scener, men innebär också att en eller två sekunder av den föregående inspelningen spelas över. Därför bör du spela in ett par sekunder extra såväl före som efter tagningen, för att vara säker på att hela tagningen kommer med.

Använd redigeringsutrustning

Har du tillgång till redigeringsutrustning, så använd den! Redigering i kameran är svårt att kontrollera och underbara scener kan enkelt gå förlorade.


Vad tycker du om artikeln?
7
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


Skriv kommentar