Vad gör ett zebramönster?

Jag har en fråga betraktande det så kallade uttrycket zebra. Alltså när det belysta objektet blir överexponerat. Kan du förklara hur detta påverkar resultatet, hur det eventuellt undviks, och vad man göra för att få ett bra resultat. Tack för en extremt informativ sajt.


Ett zebramönster är bokstavligt talat ett zebraliknande mönster som visar alla högdagrar (ljusaste delarna) i videosökaren. Det kan vara användbart om du vill ha koll på bilden så att man inte oavsiktligt överexponerar den.

När det gäller video så finns det inget att göra åt en överexponering - informationen går helt förlorad! Med negativ film däremot finns det en viss marginal för att "hämta tillbaka" informationen vid kopiering och framkallning.

Personligen så använder jag nästan aldrig zebramönstret. Jag försöker i stället att titta igenom bilden, innan jag trycker på inspelningsknappen, så att jag kan avgöra om den är överexponerad eller inte. Jag har hittills inte kommit hem med en endaste oavsiktlig överexponering. Men det är såklart en smaksak. Om du använder zebrat, så kan du ställa den på 98 %, det motsvarar vitt innan det är helt utfrätt.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar