Skillnad mellan Producer och Line Producer?

Jag undrar vad det är för skillnad på vad producern och line producern gör?


Skillnaden mellan den Amerikanska producenten och "line producern" (yrket är i Sverige inte lika omfattande och således inte heller den termen) är att producenten ansvarar för hela filmen; allt från att skaka fram pengar till den slutliga budgeten. Producenten anställer också regissören samt filmteamet, och arbetar med filmen genom alla produktionssteg och försäkrar distribution när den är färdig. I korta drag kan man säga att det är tack vare producenten som filmen blir till (i USA bör påpekas).

Och så till line producern. Han eller hon är som en produktionsledare (production manager, PM) för TV och arbetar med den administrativa biten inom filmproduktionen. Det kan vara allt från utformning av budget, inspelningsplanering, kontrakt med team och skådespelare, tillstånd till inspelningsplatser etc. Under inspelningen arbetar denne med planeringsfrågor inför kommande inspelningsdagar, medan inspelningsledaren sköter det dagliga arbetet.

Man kan nästan kalla line producern för "förmannen" på bygget, eller i det här fallet inspelningsplatsen, den som har mest koll, men ändå inte riktigt leder det. I Sverige är produktionsledaren det närmsta man kan komma line producer, eftersom de olika yrkena skiljer sig från land till land och tradition till tradition.
Vad tycker du om svaret?
1

1 svar

 1. Tomas Amlöv
  Producenten ansvarar för all "above-the-line" dvs manus, regi, producent och annan talang - så som tex de skådespelare som kommer användas i marknadsföringen osv.

  Line producern har ansvaren för "below-the-line" dvs alla övriga produktionskostnader och är även ansvarig för kostandskontroll, dvs se till att siffrorna på sista raden - the bottom line - håller rätt färg. Detta arbete kan sedan delegeras på tex produktionsledare, men line producern har ett mycket mer övergripande ansvar än vad en produktionsledare har.


  MVH

  Tomas
  2 gillar detta
Skriv ett eget svar