Var kan jag köpa specialeffekter (t ex squibs)?

Jag och ett par vänner har nu satt igång (äntligen på allvar) med att komma fram med ett manus för en film som vi skall spela in. Vi tittar också runt efter dv kameror och redigerings utrustning o.s.v. Vi har kollat och frågat oss omkring efter vapenreplikor och såkallade "squibs" men förgäves. Det tycks, för oss, vara omöjligt att få reda på vad sådant kostar men också vart man överhuvudtaget skulle kunna få tag på dessa saker.


Ta kontakt med PYRO - Smålands Krutbruk AB de är Skandinaviens ledande företag när det gäller produktion av pyrotekniska specialeffekter.

Företaget har telefontid måndag-fredag klockan 13-16 på telefonnummer 0474-31013. Fax 0474-31186.

PYRO-Smålands Krutbruk AB
Kruthuset
360 42 BRAÅS
info@pyrosmalandskrutbruk.se
http://www.pyrosmalandskrutbruk.se

Det finns av naturliga själ en hel del säkerhetsföreskriffter kring hur man får och villka som får hantera olika specialeffekter. För de flesta sorter gäller till en början 18-års åldersgräns. För alla elektriskt tända pjäser krävs polistillstånd till förvärv och innehav.

Rikspolisstyrelsens blankett RPS 555.1.95-12 används och finns hos lokala polismyndigheten och på nätet; polisen.se. När Du söker hos polisen för att hantera den här typen av effekter, kategori 154-pjäser, kan det vara mycket viktigt att uppge om Du har tidigare erfarenhet av elektriskt tända pjäser.

Du skall kunna uppvisa att Du har nöjaktig kunskap att hantera de aktuella pjäserna.Tidigare hantering med eller utan tillstånd betraktas som meriterande. Har Du inte någon tidigare erfarenhet alls av elektriskt tända pjäser kan en enklare utbildning kostnadsfritt erhållas på PYRO - Smålands Krutbruk mot pjäskostnad där de skriver ett intyg om utbildningen på den aktuella produkten/typen.

För ett fullständigt sortiment krävs till exempel PYROs Grundkurs i pyrotekniska Specialeffekter som är en tvådagarskurs, den kan du läsa mer om på deras hemsida. Tillståndet söks normalt på tre år och någon typ av förvaringspersedel/skåp fodras. Förtydlingande och ytterligare frågor kan Jonas Grahn på Pyro - Smålands Krutbruk svara på. De är väldigt duktiga och seriöst säkerhetsmedvetna.

Lycka till!

Martin Davidsson, Filmik

Ps. Försök aldrig bygga någon egen squib eller liknande - det är förenat med livsfara! Men det antar jag att alla greppar!
Vad tycker du om svaret?

1 svar

  1. David
    Kolla vilken airsoftbutik som helst om du vill ha vapen-replikor.
    Alla airsoftvapen ser i princip exakt ut som riktiga vapen.

    http://www.hobbex.se/sv/artiklar/skytte/airsoft/index.html
Skriv ett eget svar