Spela in ljudet separat eller in i kameran?

Jag undrar om ni rekomenderar att spela in ljudet direkt in på kameran eller om jag ska spela in det på MD, eller båda delar? Om jag nu spelar in ljudet på MD (via en mixer) hur ska jag då göra för att ljudet ska stämma överäns med bilden när jag sedan redigerar i datorn? Jag har testat en del men det blir oftast så att de ser ut som om filmen är "dubbad". Ljudet kommer antingen lite före eller efter bilden.


Jag förmodar att det är dialog till bilderna du tänker spela in och då rekommenderar jag absolut att du ska köra in ljudet direkt in i kameran! Det finns ingen anledning att hålla på att trixa i efterhand med något som du lika gärna kunde fått riktigt från början. Dialoger har heller inte något större frekvensomfång, så du mister inte mycket i kvalité oavsett vilket format du använder, i synnerhet inte DV-tekniken som använder en högre upplösning på ljudet (48 kHz samplingsfrekvens).

Om du ska spela in atmosfärljud och effektljud som inte kräver exakt synk, så är det bättre att ta det med MiniDisc. Då slipper du släpa runt på kameran (för att spela in ljudet där).

När man spelar in ljudet separat måste man se till så att scen- och tagningsnumret man spelar in även hamnar på ljudbandet. Annars är det svårt att pussla ihop rätt bild med rätt ljud. För att få ljudet att synkas med munnen använder man oftast en klappa som man slår innan tagningen framför kameran. Ljudet av denna spelas även in på ljudbandet, så att man sedan i efterarbetet kan synka ihop bilden och ljudet med hjälp av smällen som uppstår.

Med kommentarer och korrigeringar från Erik Harald, 17 november 2003.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar