Kan jag redigera video med ett vanligt grafikkort?

Jag har tillsammans med en kompis spelat in tre stycken musikvideos. Vi har klippt de två första på en lånad Avid men pga att den sällan är ledig och när den är det så blir det extremt stressigt tänkte vi försöka oss på att klippa nästa video hemma på en nyinköpt dator utrustad med Premiere. Min fråga är då: Behöver vi något speciellt grafik/videokort utöver det vanliga (t ex G-force 3). Funkar det inte med vanligt eller blir det helt enkelt sämre kvalitet? Har ni något prisvärt att rekommendera i så fall?


Ett grafikkort är sällan gjort för videoredigering och har oftast bara en ingång för videosignaler, nämligen antennsignalen. Det blir rysligt dålig kvalité när man skickar det fram och tillbaka mellan datorn och bandaren. Antennsignaler är och bör endast användas till etersändning.

Med andra ord är det ett videoredigeringskort ni skall använda. Där finns det olika typer av komponentvideoingångar som ger bättre kvalité än grafikkorten (Y/C, SDI m.fl.).

Använder ni FireWire så behöver ni inget redigeringskort över huvud taget. Då tankar ni endast in dataströmmen från kameran och redigerar den på datorn, därefter skickas den nya datan över till DV-bandet.

Vi på Voodoo Film har ingen större koll på vilket videoredigeringskort som skulle passa er, vi inriktar oss inte på produkter utan tekniken i helhet. Det är en fråga som handlar om smaksak, ekonomi, nivå och hur produkten fungerar tillsammans med övriga komponenter i datorn.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar