Varför ser "bakom kulisserna" så amatöraktigt ut?

När man tittar på bakomfilmer så ser det helt amatöraktigt ut. Men när man ser den färdiga filmen så är det precis som om de har lagt in ett filter som ger en mörkare och lite grönare bildkvalitet. Hur kan man göra ett sådant filter?


Anledningen till att det ser olika ut har att göra med att de är inspelade på olika format: film och video. Plåtar man med video kan man få den amatörkänsla som du beskriver.

Men! Anledningen till att det ser amatöraktigt ut när man visar vad som händer bakom kullisserna har också med ljuset att göra. Film kan svälja fler ljusvariationer (kontrastomfång) och därmed få den synliga bilden att avteckna sig bättre på negativet. Filmar man med en videokamera (som i bakom kullisserna) så filmar man på ett ljus som är anpassat för film, med andra ord ett som är alldeles för kontrastrikt.

Man ska dock inte förglömma att själva inspelningen (ljuset och eventuella filter) liksom efterbehandlingar är en viktig process för att skapa ett mer attraktivt utseende på filmen (vare sig den är inspelad på film eller video).

Oftast vill man efterapa film när man plåtar på video, och en av de bästa tipsen jag har hört är "shoot it just like film". Med andra ord, spela in på video men fota precis som om det vore film, ljussätt som om du skulle göra för film etc.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar