Kan plötsliga ljud förstöra min ljudutrustning?

Jag filmar med en Canon XM-1, den har automatisk nivåinställning på ljudingången. Jag kommer nu i höst att filma en hel del jakt. Min fundering är om det på något sätt kommer att vara skadligt för min utrustning att från helt tyst läge plötsligt avlossa ett skott på kanske fem meter från mikrofonen. Vad bör jag tänka på?


Det ska i regel inte innebära några problem med automatisk nivåinställning. Däremot kan det bli en "pumpande" effekt eftersom det är helt tyst och pistolskottet kommer plötsligt, samtidigt som kameran automatiskt drar ned volymen. Manuell inställning på ljudnivån är alltså att föredra om det går.

Vad gäller mikrofonen så är det bättre att använda kondensatormikrofoner istället för dynamiska mikrofoner (jag förutsätter att du använder extern mikrofon). De är mindre känsliga för attackljud, såsom pistolskott.

Däremot kräver de någon form av strömförsörjning, i bästa fall vanliga 1,5 volts LR6-batterier. En dynamisk mikrofon däremot, är lite "trögare" när det gäller att registrera snabba ljud. Effekten kan blir en viss "luddighet" där briljansen av ljudet saknas. Men de behöver å andra sidan ingen strömförsörjning.

Avlossar man ett skott på fem meters håll bör det alltså inte innebära någon fara för utrustningen. Det är en fördel att först testskjuta, använda sitt sunda förnuft blandat med lite kunskap om mikrofoner och därefter avgöra hur nära eller hur långt ifrån man ska placera mikrofonen. Sedan är det ju en konstnärlig fråga om man vill använda originalljudet, eller om man vill använda en pålagd ljudeffekt.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar