Skillnad på video och film?

Ett flertal gånger har jag hört att det är skillnad mellan video och film. Skulla man kunna få ett lätt formulerat svar, jag är nämnligen ny i branchen. Tack på förhand.


Film är Disneyland. Video är den smutsiga bakgatan i Bangkok. Kanske lite hårt beskrivet, men liknelsen är tämligen sann.

Film är detsamma som du har i din stillbildskamera - en remsa bestående av kemiska ämnen som efter exponering (en bild har tagits) måste framkallas innan den kan visas. Därefter gör du kopior på filmen som du kan titta på. Formatet på filmen anges av bredden. När du går på bio så är det till exempel 35 mm film du tittar på, som spelas upp på duken via en projektor.

Video däremot, är elektroniskt och fördelaktigt billigt. Man spelar in allt som elektriska signaler på ett magnetiskt band (videoband) eller annat medium. När materialet är inspelat kan du titta på det direkt efter - ingen framkallning behövs. DVD och VHS är exempel på två videoformat.

Man kan givetvis konvertera video till film och tvärtom, till exempel för filmer som är inspelade på video (Jalla Jalla, Det Okända m.fl.) för att "blåsa upp" dem på 35 mm film för biografer.

Man kan ju fråga sig varför filmen hänger kvar än, när video (och speciellt digital video) är så bra. Jo, det har med bland annat följande faktorer att göra:

  • Färgdjupet - Fortfarande kan inget annat system ge bättre färg- och tonåtergivning än filmen.
  • Kontrasten - Filmen är bättre på att svälja fler ljusvariationer, vilket innebär att mörka skuggor och ljusa högdagrar avtecknar sig bättre.
  • Hastigheten - För att ta slow-motion bilder måste man ta fler bilder per sekund än vanligt. Video klarar inte detta lika bra.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar