Hur får jag ut min film på biografer och videobutiker?

Jag undrar hur man går tillväga för att få ut en film för visning på biografer samt uthyrning på videobutiker, sker detta via särskilda bolag, kostar det etc...Filmen ifråga är en långfilm inspelad med bästa dv teknik...


För visning på biograf krävs det att filmen ligger på 35 mm. Bidrag för uppblåsning på 35 mm kan man söka från Svenska Filminstitutet, men även andra distributörer kan satsa pengar på en sådan åtgärd.

Distributörer i Sverige är bl.a. Folkets Bio, Film Centrum och när det gäller lite kortare produktioner är även Film i Väst, Filmpool Nord och Film i Skåne duktiga på området.

En bra start är att genom kontakt med ditt regionala resurscentrum för film få hjälp på vägen när det gäller distribution av din film.

Lycka till!
Vad tycker du om svaret?
1

1 svar

  1. Julian
    Hej!
    Jag skulle uppskatta en uppdaterad artikel på ämnet att få ut sin film på bio och även DVD/Blu-ray. En riktig guide för hur man ska ta sig till väga, vilka man ska kontakta, om det kostar och i så fall vad, hur lång tid innan den kan få premiär, ja allt som behöver vetas!
Skriv ett eget svar