Animerad film - jordklot mot svart bakgrund?

Jag går sista året på bild & form i gymnasiet och jag håller på att göra en animerad film (cellanimering). Det handlar om ett jordklot. Kruxet är att bakgrunden är ju svart, rymdbakgrund. Hur ska jag kunna få dit klotet på plastpappret när det är svart bakgrund? Jag kan ju inte andvända vit tusch, eller? Det ska ju vara en färgad film i och för sig, ska jag strunta i konturerna och bara rita dit färgerna så att jag får en figur ur färgerna? Hur ska jag göra!?


Om jag har förstått rätt så jobbar du med klassisk cellanimation, dvs du delar upp din bild i olika lager där varje lager är tecknat på en separat plastcell. Detta är ju ett sätt att slippa rita om hela bilden för varje bildruta - istället för att teckna om hela gubben då han till exempel bara ska blinka ändrar man endast på den cell som innehåller ögonen. Men det där har du nog hajat för länge sen.

Plastcellerna släpper ju igenom lagren under sig - i ditt fall skulle du ha en jordglob mot ett svart universum. Cellerna har ju två sidor, så vanligtvis brukar man teckna av sin animation på cellen med spritpenna på framsidan. På så vis har får figurens konturer. Sedan brukar man måla cellens baksida i de färger man tänkt sig, och hålla sig innanför eller precis på konturlinjen. Då du vänder den torra cellen så har du fått din figur snyggt och prydligt avbildad och färglagd - konturen är intakt och färgen brukar oftast kännas ganska jämn och glassig eftersom du har cellens jämna yta framför färgen.

Kruxet är att färgen man använder behöver vara ganska täckande, eftersom man inte vill att något skall skina igenom målade ytor. Det finns speciella cellanimationsfärger (har inte namnet i huvet - kolla med färghandeln eller till exempel Konstfacks animationsutbildning i Eksjö), men det kan även vara värt att testa med enklare akrylfärg.

Svar av: Rickard Engqvist
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar