Program för att animera personer

Kan ni rekommendera något bra program som ka göra animerade personer till en film?!


Hm, jag vet inte riktigt vad du menar med "animerade personer", men jag ska försöka svara ändå. Är det så att ni har animerat människor?

Det vill säga, har ni fotograferat människor i stilla poser, som om det vore animationsdockor? Detta kallas i sånt fall för pixilering och är ett sätt att animera levande eller döda föremål. Till exempel kan man sätta upp en kamera på ett stativ hemma och börja flytta runt möblerna lite i taget och ta en bild för varje ändring. Att använda människor i pixileringsteknik kan ge spännande effekter.

En klassiker är ju att låta någon hoppa och ta bilden då han/hon är i luften. Tar man en rad såna bilder ser det (nästan) ut som om personen svävar. En annan variant är som Aardmans Angry Kid där man använder en skådespelare som docka - skådisen antar en pyttelite annorlunda pose än i förra bilden, och sedan sätter de på honom olika förpreparerade masker för Angry Kids alla ansiktsuttryck, inklusove talsynkrörelser.

I alla fall, eftersom du frågar efter ett program så utgår jag från
att du har dels en dator och dels en kamera att koppla till datorn.
Om du är sugen på att testa pixilering skulle jag föreslå att du
försöker få tag på Premiere, vilket har en "capture stop motion"-funktion där du ser på skärmen det kameran "ser", och sedan trycker du mellanslag för att ta bilden. Premiere är egentligen ett enkelt videoredigeringsprogram där du kan klippa och ljudlägga och så vidare, men det har även stop-motion-funktionen som skulle kunna vara bra för dig.

Jag har även hört att nya Adobe After Effects (AFX) skall ha motsvarande funktion, men Premiere är nog enklare att sätta sig in i och rätt mycket billigare skulle jag tro, plus att AFX egentligen inte är optimerat för redigering utan specialeffekter. En annan variant som kan vara värt att kolla in är ett program som heter BTV och var shareware senast jag kollade det. Problemet var att det hängde sig oavbrutet den gången, men det var några år sedan och jag hörde av en kompis att det tydligen hade hänt en del bra saker sen dess. Sök efter BTV på nätet!

Svar av: Rickard Engqvist
Vad tycker du om svaret?

1 svar

  1. Tova
    Skulle gissa på att det inte är stop motion som Marcus syftar på, utan snarare datoranimation i stil med vad som kan skapas med 3Ds max eller K-3D.

    Det må vara lite svårare att bli bra på än "fota-och-flytta"-tekniken, men det get också ett resultat som ser bättre ut...
Skriv ett eget svar