Hur fungerar chroma-key?

Den "blå" duken som man använder för att lägga in bakgrundsbilder, mixerbordet som alla pratar om, är de en effekt i vissa program eller är det en sak man måste ha vid sidan om? Och i så fall vad kostar den... Kan man måla ett vanligt vitt lakan i en liknande blå färg och få det att fungera?


I de lite mer avancerade redigeringsprogrammen finns det ett filter för chroma-key, exempelvis Final Cut, Avid och Premier. Det är faktiskt hyfsat enkelt att få ett okej resultat.

Vad det handlar om är att man väljer en duk/lakan/vägg med en färg som inte finns med på det som man vill ska synas. Blått och grönt är ofta sådana färger, där av begreppen bluescreen och greenscreen. Läs mer under Specialeffekter.

Ett alternativet som kan vara tidsödande är att arbeta med programmet After Effects som fungerar som ett komplement till ditt redigeringsprogam. Med detta program kan du skapa all sköns visuella effekter, men det är tidsödande då du ofta tvingas gå in och bearbeta en frame/bildruta i taget för att få det riktigt snyggt.

Sammanfattning: Vad du behöver i första hand är ett redigeringsprogram som kan göra chroma-key. Kolla med en programåterförsäljare!

Lycka till!
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar