Vad behöver jag läsa för att bli en animatör?

Min dröm är att arbeta som animerare eller illustratör (de som skapar och tecknar karaktärer i en film) i USA. Mina betyg är inte något att hurra över direkt, men vissa "konst"-skolor tittar ju främst på arbetsprover. Jag skulle vilja komma så långt som till [url=http://www.animationenshus.eksjo.se/]Animationens hus[/url] i Eksjö och därefter till en skola i San Francisco, [url=http://www.academyofart.edu]Academy of Art[/url]. Efter det kan man få ett jobb på; Disney, Pixar, Dreamworks... alla de stora firmorna! Jag skulle såå vilja komma dit. Jag undrar om ni kunde ge mig lite råd om hur jag kan komma dit. Vad behöver jag för sorts utbildning för att komma dit.


Vad kul att du vill bli animatör! Precis som du säger så stirrar konstskolor sig inte direkt blinda på betygen, men det skadar inte att ha en godkänd studentexamen såklart. Viktigast är dock alltid din portfölj. Jag vet inte riktigt hur gammal du är eller hur långt du kommit konstnärligt, men det låter som att du har rätt bra koll på var du vill hamna.

Konstfack i Eksjö (Animationens hus) är som du säkert redan vet en två-årig högskoleutbildning i animation (från konstfack.se kan du klicka dig vidare till "animation"). Här lär man sig grunderna, med fokus på övningar i tecknad animation det första året och en lite större frihet och ett eget filmprojekt under det andra. Sista datum för ansökan i år är den 26 april och ansökninghandlingar kan beställas från institutionen.

Många som söker till skolan i Eksjö har redan någon slags eftergymnasial konstnärlig utbildning, till exempel från en folkhögskola eller liknande. Detta kan jag varmt rekommendera, då det aldrig är fel med färg- och formutbildning oavsett var man hamnar konstnärligt så småningom. Detta kan ju vara ett backupalternativ till din Konstfackansökan. Om du söker på nätet efter "folkhögskola +konst" eller "folkhögskola +animation" borde du få massvis med träffar.

Jag skulle börja där någonstans. Ett litet tips bara, som kanske inte är så superaktuellt just nu, men skolorna i USA har väldigt höga kursavgifter. Eftersom Sverige är med i EU studerar svenskar till samma (i jämförelse med USA mycket lägre) kostnad som hemmastudenter i t.ex. England, där Royal Academy of Arts två-åriga vidareutbildning i animation skall vara bra. Nick Park, skaparen av Wallace och Gromit har till exempel gått där.

Lycka till!

Svar av: Rickard Engqvist
Vad tycker du om svaret?
7

5 svar

 1. Sofia Åström
  Jag har precis avslutat en 4 årig animations utbildning på the Institute of Art Design and Technology (IADT), i Dun Laoghaire, Irland.

  http://iadt.ie/en/ProspectiveStudents/SchoolsCourses/SchoolofCreativeArts/BAHonoursinAnimation/

  När jag började plugga där fokuserade skolan mycket på handritad animation men det blir mer och mer data animation. Om du är tydlig med att det är karaktärs animation som du vill fokuserar på kommer lärarna att hjälpa dig att utvecklas inom det.

  Den mest erkända skolan för handritad/data animerad karaktärs animation är Gobelin, i Paris, Frankrike. Det är svårt att komma in och de flesta som pluggar där har gått en illustratör utbildning eller något liknade innan, du måste även kunna franska för att komma in, betala en saftig kurs avgift och vara under 27.

  Skolorna i USA är bra på grund av praktik möjligheterna men skolorna i Europa (Danmark, Norge, Irland och England) ger dig liknande kunskap.

  Enligt min erfarenhet introducerar en skola dig för animations världen men 80% av din utveckling måste du stå för själv i form av att själv animera, teckna folk på gatan, läsa texter, söka kontakter osv, det finns mycket bra kunskap på internet.
  Böcker som kan hjälpa dig på vägen är The Illusions of Life, av Frank Thomas och Olli Johnston. Det är en bra bok att läsa samtidigt som du själv animerar. Den fokuserar mycket på skådespel vilket karaktärs animation handlar om. Richard Williams, The Animators Survivalkit, är också grymt bra för att lära dig om konkret teknik. Skulle även rekomendera dig att skaffa Walt Stainfeilds två böcker, Drawn to Life. (Jag har garanterat stavat något av namnen fel)

  Lycka till
  1 gillar detta
 2. Kim Kristiansson
  Hej!

  Jag skulle vilja få tag i Sofia ifall det är möjligt, jag vet inte ifall du uppdateras om att det skrivs något, men skulle vilja fråga dig lite saker angående din utbildning :)


  Mvh Kim Kristiansson Stenberg
 3. Angelica
  Hej jag har en styv dotter som tecknar som en gudinna under hela hennes skol. Tid har vänner och folk i hennes omgivning blivit så imponerade och förvånad utav hennes otroliga kunskap.
  För henne så är vidare studier inget alternativa efter gymnasiet. Men vem jag kontakt eller skicka prov på hennes kunskap till. Hon besitter en otrolig kunskap. Som borde tas om hand. Snälla hjälp mig. Att kunna hjäpa henne


  För
 4. Samuel Fast
  Tips är även att kolla på animations akademin, Hyper island och animation workshop i danmark!
 5. Robin
  Hej!

  Robin heter jag och jag bor i Göteborg.

  Jag är intresserad av animation och skulle vilja skapa flera figurer.

  Hälsningar
  Robin
  2 gillar detta
Skriv ett eget svar