Hur får jag ljudet att låta som ur en telefon?

Hur spelar jag in ljud så att det låter som att det kommer från en telefon? Jag testade med att lägga en telefonen bredvid kameran med det kom bara en massa underliga ljud.


Generellt sett så gäller all typ av "försämring" eller förändring av ljudet att man skär bort valda frekvenser, sänker eller höjer tonhöjden och så vidare.

En bra sak att lägga på minnet när man skapar eller förändrar ljud är att inte hamna i tänket "få det att låta som en telefon". Försök i stället att tänka "varför låter rösten som den gör i en telefon". Med hjälp av grundläggande kunskaper om akustik och sunt förnuft kan du snabbt specificera vilka egenskaper ljudet har och varför det låter som det gör, och därmed lättare förstå vilka effekter man ska använda för att åstadkomma det man vill.

Vad gäller frekvenserna så är telefonen väldigt begränsad, det är endast mellanregistret som används och det innebär att du kan dra ned basen och diskanten. Koncentrera ljudet från ungefär 1 kHz till 5 kHz. Dessutom, på grund av det låga frekvensomfånget, tenderar rösten att "spricka" - så kallad distorsion eller dist - om man skriker eller pratar för högt. Det finns oftast effekter för detta som du kan bruka. Sist men inte minst så kan en gnutta brus vara en god idé att lägga på. Det är enkelt att få genom exempelvis bandbrus från kopierade band.

När du fått ett resultat som låter vettigt är det dags att börja mixa det med originalljudet. Då ställer du nivån för respektive ljudspår och väljer på så vis hur mycket av telefoneffekten som ska "skina igenom". Väljer du för mycket tappar du hörbarheten - väljer du för lite tappar du telefoneffekten.

Det finns också plug-ins och filter till både video- och ljudprogram för redigering som kan klara telefon-effekter mer eller mindre avancerat med några får musklick.
Vad tycker du om svaret?

1 svar

  1. dd
    länk till plug-ins filter... lr audacity inställningar ?!..
Skriv ett eget svar