När övergick förtexter till eftertexter?

Jag undrar när man slutade skriva alla i teamets namn i förtexterna. Idag skriver man några namn i förtexterna men alla namn i eftertexterna. När gjorde man övergången? Vilken var den första filmen som gjorde den övergången? Hängde alla andra filmskapare på efteråt? Varför ändrade man det?


Historien är lite olika beroende på vilket land man vänder sig till, men om vi ser till Hollywoood så ser huvuddragen ut så här:
I mitten av femtiotalet förhandlade de fortfarande starka fackförbunden till sig rätten för alla involverade i ett filmarbete att bli krediterade på vita duken.
Det resulterade kort och gott i att listan blev för lång för att ha i början, varför man satte de viktiga personerna i filmens början och resten i slutet. Samma regler gäller än idag. Det är alltså ett fackligt kontrakt som ligger i botten.

Och inte nog med det. Kyle CooperImaginary Forces berättar att man måste följa viktiga storleksregler för att godkännas av fackförbundens granskningsorgan. Det sitter en tant med måttstock och mäter/jämför storlekar direkt på filmneggen!
Vissa skådisar som t ex Arnold Schwarznegger har dessutom egna kriterier i sina kontrakt med filmbolagen (i hans fall att komma före andra skådisar om jag inte misstar mig).

Vilken som blev den första filmen enligt dessa regler vet jag inte.

Vi tackar Oscar Liedgren på Liedgren Design för svaret på denna fråga.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar