Var får jag tag på svenska manus?

För att lära sig skriva bra manus måste man läsa många manus. Det är ett råd som man ofta hör. Men hur får man tag på svenska manus?


Det är en mycket bra fråga. Jag har själv varit på jakt efter just svenska manus och faktum är att det är otroligt svårt att hitta. Till och med Ingmar Bergmans manus finns utgivna på engelska, men konstigt nog inte på svenska.

Sverige är ett litet land inom den globala filmindustrin och det verkar inte vara någon direkt allmän efterfrågan på svenska manus. Speciellt i jämförelse med USA som tycks slänga ut manus för publicering på nätet.

Givetvis är amerikanska manus minst lika intressanta att läsa ur ett berättarperspektiv, men det traditionella svenska berättarsättet skiljer sig en aning.

En bra början till att hitta manus är att besöka vårt forum Kolla mitt manus!. Där finner du manus som är skrivna av alla möjliga människor i Sverige, och du kan om du vill även visa upp ditt eget manus. Alltså ett perfekt sätt att lära sig hur andra skriver och samtidigt läsa vad folket tycker om manuset.

Men tänk också på att manus inte är det allra viktigaste. En bra berättelse är en bra berättelse, även om den är skriven i bokform. Läs mycket, men försök att visualisera det du läser i bilder så att du inte fastnar i tänk-träsket - "Johan tänker på sin katt" - tankar fungerar inte på film utan måste berättas i bilder för att tittaren ska förstå dem.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar