Vad är skillnaden mellan filmkameror och digitala HD-kameror?

Jag läste artikeln om skillnaden mellan film- och videokameror. Jag undrar vad skillnaden är på filmkameror och digitala High Definition-kameror som regisörer som George Lucas har börjat andvända på Star Wars-filmerna, eller mer aktuellt Robert Rodrigez har adopterat helt att använda på filmer som Spykids 2 & 3 och Once Upon A Time In Mexico. Är det slut med filmkameror och börjar HD-kameror ta över? Eller är dom fortfarande för nya och dyra för att ta över helt?


En HD-kamera är en videokamera. Men anledningen till att man säger "HD" beror på att bildkvalitén har blivit så bra att de förtjänar ett eget namn.

Med HD kan man spela in bilder med nästan fyra gånger så hög bildkvalité i jämförelse med dagens system, bland annat DV. Det innebär att videokameror börjar komma upp i samma standard som 35 millimeters film. Men där är vi inte riktigt än.

Faktum är att du som konsument förmodligen inte kan se några skillnader i jämförelse med inspelning på 35 mm film. Därför kan produktionsbolag spara stora summor på att spela in på video i stället för på film, vilket många gör redan i dag.

Billigare i längden
En del producenter (framför allt Hollywood, där det görs mest film som dyker upp på våra biografer) tvivlar dock på kvalitén. De använder fortfarande film, medan vi européer glädjer oss åt billigare produktioner. Sverige var exempelvis först i världen med att spela in på det nya HD-formatet, HDCAM, och visa på biograf.

Men kamerorna är dyra, runt miljonen för en professionell HD-kamera. En professionell filmkamera för 35 mm kostar bara en femtedel. Men sedan tillkommer ju framkallning och kopiering av filmen, vilket drar iväg priset.

Film kommer inte att dö ut
Film är dock inte på väg att dö ut, det utvecklas hela tiden nya filmsorter av bland annat Kodak och Fujifilm, även om vi inte hör om det lika ofta som med digitala kameror.

Film kan fortfarande återge färger mycket bättre än video. Dessutom är film mindre känslig för överexponeringar. Du kan lätt gå över ett antal exponeringssteg och ändå få tillbaka bildinformationen. Med video är överexponeringar nästan alltid lika med borttappad information, bilden blir helt vit.
Vad tycker du om svaret?
Skriv ett eget svar