Hur filmar man i mörker och får en klar stjärnhimmel?

Man ser ibland filmer med en underbar natthimmel, stjärnorna tindrar och allt är så otroligt vackert - men hur gör man? Jag har en bra 3CCD-kamera från Panasonic men när jag riktar den mot den mörka skyn finns inte ett spår av några stjärnor. Jag hoppas att ni har ett bra svar eller i alla fall ett svar åt mig.


Det är i princip omöjligt att ta en videokamera och rikta den mot himlen och få en detaljrik bild av stjärnorna. Kameror kräver ljus, mycket ljus, för att ge en bra avbild.

Kameror är nämligen betydligt mindre känsliga än våra ögon, som bättre kan anpassa sig till omgivningen och se betydligt fler nyanser än bildsensorn på en videokamera.

När man riktar kameran mot himlen har man ett svart hav av mörker med några få ljusprickar till stjärnor. Enda sättet att få en bild av detta i verkligheten är att använda en väldigt lång slutartid (vilket därmed utesluter videokameror och bara ger utrymme för stillbildskameror). Det andra alternativet är att elektroniskt förstärka bilden med så kallad gain. Då uppkommer ett brus som gör bilden grynig, vilket snarare ser ut som om någon kastat upp några tusen ton havregrynsgröt i atmosfären och sedan skakat om hela himlen.

Lösningen är att fuska. Ett vanligt sätt är att filma på dagen och sänka ljusinsläppet med bländaren några steg, eller att i efterhand dämpa ljuset och öka konstrasten. Mitt tips är en kombination av båda. Metoden kallas day for night, eller dag för natt på svenska.

Det är också vanligt att man lägger ett blåfilter över bilden eller lamporna. Det tycks ha blivit kutym i filmvärlden, även om det i verkligheten inte är alls så pass blå nyans som filmerna vill ge intryck av. Men det bidrar i alla fall till illusionen om natt.

Då kommer vi till frågan om hur man får stjärnhimlen att synas. Även här måste man fuska, och det går att göra genom att manuellt måla dit stjärnor i efterhand. Då är det såklart nödvändigt att filma med stativ och undvika kamerarörelser så gott det går. Alternativet är att använda svarta kulisser som man gör små hål i, och låter en liten kamera lysa igenom. Tänk bara på att använda ett mjukt ljus (det vill säga oriktat), så att ljuset inte ger inslag i kameran.

Jag rekommenderar dig också att läsa följande diskussioner i vårt forum:

Ska man filma nattetid nattetid?
Ljus/foto för mörka bilder
Hur fejkar man nattljus?
Ljussättning i mörker
Ska filma på kvällen
Mörk natt
Få dag att likna kväll/natt? om digitala effekter
Vad tycker du om svaret?
1
Skriv ett eget svar