Vad ska jag göra åt skrivkramp?

Jag undrar, precis som många andra antar jag, vad man gör vid brist på idéer? När författandet mest känns som en bil som spinner i lera utan att komma någonvart, som bara gräver sig allt djupare ner?


Författare

Att skriva filmmanus (eller vad som helst för den delen) handlar mycket om själva skrivprocessen. Man måste tycka om att skriva. Man måste finna glädje i själva författandet, snarare än det slutliga målet. Men det finns såklart några tips om du fastnat.

1. Skriv, skriv, skriv. Sätt av en tid varje dag som du ägnar dig åt skrivandet. Gå inte från tangentbordet förrän tiden har gått.

2. Arbeta. Det är ofta en myt att man måste vänta på att få inspiration innan man kan börja skriva. Inspirationen kommer i många fall när du faktiskt arbetar. Du behöver nödvändigtvis inte sitta med pennan och slita håret i frustration av idébrist, utan jobba med något annat så länge. Idéer brukar ofta komma när man minst anar det.

3. Ha en anteckningsbok i fickan. Ha alltid papper och penna tillgänglig så att du kan skriva ned dina idéer. Ha en vid sängen också. När ögonlocken känns tunga kan de mest spännande idéerna snabbt dyka upp och lika snabbt försvinna igen.

4. Brainstorma. Att låta hjärnan storma är ett bra sätt att komma på nya idéer. Låt dig inte begränsas av något, utan skriv ned det första som dyker upp i huvudet. Tänk inte för mycket, utan bara plottra ned dina tankar. Kom ihåg att du inte är ute efter att hitta någon struktur eller sammanhang. Det kan du göra senare.

5. Bli inspirerad av andra. Gå en promenad, läs en tidning eller blogg, surfa runt, lyssna på radio eller kolla på en film. Jag tycker personligen att tjuvlyssnat.se är en bra och rolig inspirationskälla!

6. Vänd perspektivet. Skriver du alltid från samma synvinkel? Försök att hitta på något nytt. Ta en av dina gamla historier och fundera på om du kan skriva den ur ett annat perspektiv. Kanske kan du göra antagonisten till huvudrollen i stället? Detta är en bra tankeövning som hjälper dig att se saker ur olika perspektiv.

7. Läs böcker. Om du inte kan komma på någon bra idé själv, läs vad andra har skrivit. Läs något du inte normalt skulle läsa. Det fungerar också bra att läsa nyheterna varje dag och leta efter udda berättelser du kan bygga vidare på.

8. Fråga andra. Lyssna på vad andra människor vill se på duken, eller historier som de tycker är fascinerande. Kanske är det något som du kan skriva?

9. Diskutera på Voodoo Films forum om filmmanus och utbyt idéer, brainstorma och be om kritik på dina idéer. Visa vad du håller på med tidigt så kan folk kommentera! Det hjälper dig inte att utvecklas speciellt mycket om du lägger två år på en film när det visar sig att du skulle lagt ned extra tid på manuset i stället.

10. Ut och spring. Att springa eller träna på gym en halvtimme kan faktiskt ge dig en boost. Studier visar att 30 minuter träning kan ge dig två timmar kreativitet.

11. Demonmetoden. Sist men inte minst - om inget annat hjälper. Spärra in dig själv i ett mörkt rum endast utrustad med en skrivmaskin och ett stearinljus. Gå inte ut förrän du har 20 sidor fyllda med vansinniga idéer och upptåg. Planera in ett besök hos psykiatriker efteråt.
Vad tycker du om svaret?

3 svar

 1. Anders R Östlund
  Börja med att ställa dig frågan vad du brinner för och vad du vill berätta.
 2. Emma
  Verkligen bra tips!
 3. Magnus
  Råd nr 11 funkar och jag tycke...
  oj nu kommer vårdaren.. måste dra hej..
Skriv ett eget svar