Är mitt filmmanus på 534 sidor för långt?

Om jag har skrivit ett manus på 534 sidor och det kommer att bli mer... mycket mer... hur många timmar/filmer kommer det på ett ungefär att bli?


Ditt filmmanus är på tok för långt - så enkelt är svaret.

Normalt sett räknar man med att en A4-sida filmmanus blir en spelminut på vita duken. Så med andra ord bör ditt filmmanus på 534 sidor bli ungefär nio timmar spelfilm, vilket är på tok för långt för att någon ska orka med att se.

En genomsnittlig film har ett filmmanus som är 90-120 sidor långt, vilket då motsvaras av en och en halv till två timmar.

Att dela upp filmmanuset på flera filmer är förstås en idé om du planerar att författa flera volymer av text. Men ett mer realistiskt alternativ är nog att din text är alldeles för detaljerad och skulle må bra av att gå igenom ett stålbad av någon kunnig manusförfattare som... ja, förmodligen tar bort 90 % av det du har skrivit eller ber dig skriva om allt från början.

Tänk på att du ska skriva det som tittaren kan se och höra. Bakgrundsbeskrivningar om vad som har hänt förr och vad karaktärerna tänker är därför svårt att få med.

Ett annat alternativ är förstås att byta format och skriva en roman i stället. Därefter kan man göra en adaption från romanen till filmmanuset, men då är det samma procedur med att skala bort väldiga mängder text och paketera om det till filmens audiovisuella format.
Vad tycker du om svaret?
1

2 svar

 1. Johan
  Jag måste protestera lite. Det finns faktiskt folk som orkar se filmer som är 9 timmar långa även om det är lite väl mycket för dom flesta.
  Heimat är 15 timmar och rankas trots detta som en av dom 100 bästa filmerna som gjorts av Empire.

  Ett bra exempel är annars "Fanny & Alexander" som i orginal är över 5 timmar långt och helt fantastiskt.
  Dock kan det ju vara svårt att få pengar till ett sådant monsterprojekt om man är nybörjare.

  Kill Bill och Inglourious Basterds i orginal var också uppåt 500 sidor
  Quentin Tarantinos manus har numera en tendens att bli alltmer novelistiska och långa men eftersom att han vet att han själv kommer att filma dom samt att dom förmodligen blir av så är det kanske lite lättare för honom.


  Vad jag vill säga är att man ska akta sig för att säga vad som är rätt eller fel. Om alla bara följer samma tråkiga manusmall så får vi samma tråkiga filmer om och om igen.
 2. Rookie
  Håller med Johan, det finns filmer som fungerar trots att de är långa. Om den är över 500 sidor och du vet att den kommer att bli längre så kan du ju fundera över hur bra den fungerar och om allt behövs, men det är självklart möjligt att det kommer att göra det till slut.

  Annars skulle jag nästan tipsa om att göra om det till en serie, så länge som storyn fungerar för det. Då kan du få med det du vill ha med i X antal timslånga avsnitt. Eller om du vill göra avsnitten 1 h 30 min så blir det mer som filmer. Det kommer som artikeln säger att vara mycket lättare att få pengar till ett sådant projekt än en 9-timmarsfilm.
Skriv ett eget svar