36 min dokumentär

Scammed

Här lurar de nätbedragaren Elizabeth Wang

Det hela började med två elever vid filmskolan i Prag spontant började dokumentera sin vardag.

Under inspelningen fick de reda på att deras vän Hassam hade svarat på ett mejl han fått från en nätbedragare där han låtsades vara en intresserad investerare. Idén att försöka bedra bedragaren dokumenterades och resulterade i denna film om nätbedrägerier, lögner och vänskap.

  • Benjamin Innbjør Bargård, Hassam Mairaj, Olle Öberg
  • 2014
  • Stockholm
  • 786
Voodoo Films recension

Nätbedrägeri har ju närmast blivit en vardag, man få ju nästan ett par så kallade "Nigeriabrev" om dagen i sin inkorg.

Tre filmstudenter vid filmskolan i Prag bestämmer sig för att göra en dokumentär kring detta, när en av dem inleder en mejlkonversation med en nätbedragare som går under namnet "Elizabeth Wang" som söker intresserade investerare. Det får idén att bedra bedragen, att använda samma metoder mot henne. Det som börjar lite som ett skämt blir snart mer och mer allvarligt då de allt mer blir "indragna" i Wangs nät av lögner.

Det hela utvecklas till en studie i bedrägeri, samtidigt som vi får ta del av många intressanta diskussioner och tankar kring hur de ska gå vidare, deras oro och vad som kommer hända härnäst.

Trots att man halvvägs anar hur det kommer att sluta så är det hela tiden spännande. Det är välgjort, ärligt och ibland naivt. Men utan naiviteten hade det inte blivit en lika bra dokumentär.

Betyg: ★★★★

Skriv recension