14,6 miljoner biobesök i Sverige under 2005
Verksamhetsberättelsen ger i ord, bild och siffror en utförlig beskrivning av det arbete som utförs av Svenska Filminstitutet.

14,6 miljoner biobesök i Sverige under 2005

Nu finns en sammanställning med färsk statistik om den svenska filmbranschen, utgiven av Svenska Filminstitutet. I korthet har biobesöken minskat internationellt och det gäller även Sverige.

Under 2005 besöktes de svenska biograferna 14,6 miljoner gånger. Det är en minskning med 12 % jämfört med 2004. Detta kan jämföras med åren 2001 till 2003 då besökssiffran var 18 miljoner.

Bruttobiljettintäkterna uppgick till 1 123 miljoner kronor, vilket är en minskning med 12 %. Men nedgången har inte bara skett i Sverige utan även internationellt.

Under 2005 ökade antalet svenska långfilmer från 36 året innan till 43. Tio av dessa var dokumentärer. Svensk film fick dock mindre besök än tidigare, närmare bestämt 3,3 miljoner (3,9 miljoner 2004).

Utvecklingen av digital bio har dessutom gått framåt.

Ladda ned statistik (PDF) som innehåller all tänkbar information om förra året; biobesök, filmproduktion och fördelning av stödpengar.

3 kommentarer

 1. Mr.Man
  Ser det som en naturlig utveckling eftersom försäljningen av hemmabiosystem och DVD ökar. Men piratkopieringen kommer naturligtvis att bli syndabocken.
 2. Anonym
  Jag har iallafall börjat gå fasligt mycket mer på bio nu den senaste tiden.
 3. jonkanon
  Folk som spelar ringsignaler när det är tysta partier, för att jävlas.

  Jag tänker inte gå mer på bio förrän det finns personal inne i salongen under hela föreställningen. Sist på superman nu som var helt jävla sanslös föreställning. HÅLL KÄFTEN utropades av 70% av salongen vid ett flertal tillfällen. Folk skrek, ringde och sparkade i sätena. Jag satt inte tyst och blev arg. Jag sa till.

  SF palladium i Göteborg var detta.

  Eftersom folk inte kan använda sin jävla avstängningsknapp på mobilen så tycker jag störsändare ska sättas in. Och är frugan gravid i 9:e månaden, eller farfar döende. Gå inte på bio!!!

  Bojkott från mig nu i alla fall.

  Våga vägra bio.
Skriv kommentar