2008 får Afrika en egen årlig filmfestival

I takt med att filmskapandet i flera afrikanska länder ökat, har intresset från såväl produktionsbolag som biopublik också blivit större. Nu får den afrikanska filmen en egen årlig festival i Sverige: CinemAfrica.

CinemAfrica är egentligen en ideell förening som har som ambition att visa filmer, producerade på den afrikanska kontinenten och skapade av människor från afrikanska nationer.

Föreningen grundades 1998 och har över åren stått bakom flera enskilda filmfestivaler med afrikansk film. Från och med februari 2008 blir CinemAfrica en egen festival på biografen Zita i Stockholm.

För att välja vilka afrikanska filmer som ska får vara med på filmfestivalen, åker några ur föreningen till Ouagadougou i Burkina Faso för att besöka en av världens största filmfestivaler: Fespaco. Där visas ett stort urval av nyproducerad film. Ett litet antal väljs ut till Sverigefestivalen.

CinemAfrica vill rikta blicken mot Afrika, inte bara därför att filmen som produceras där är bra, utan för att nyansera bilden av Afrika. I västvärlden har vi matats med krigsbilder och svältbilder. De afrikanska filmerna vill ge biobesökarna möjlighet att få se något mer.

1 kommentar

  1. Nilla Nyberg
    Bra! Härligt! Intressant!
    MEN:
    När i februari kommer festivalen att pågå? Vill planera in den, i god tid boka boende i Stockholm osv.
    Mvh Nilla
Skriv kommentar