3D-film är stor i USA, nu kommer den till Sverige

Steven Spielberg, James Cameron och Peter Jackson har tagit till sig den nya filmtekniken som gör det möjligt att skapa ett större djup i filmen. Nästa år kommer 3D-filmerna till Sverige på allvar. Med bättre teknik än vi minns dem.

Filmbolaget Dreamworks har bestämt att alla deras filmer ska vara gjorda med 3D-teknik framöver. Det innebär att SF, om man vill visa Dreamworks filmer, måste skaffa nya projektorer i biosalongerna.

- Vi ligger alltid tidigt i den tekniska utvecklingen, men Sverige är mindre än en procent av världsmarknaden, det är många olika steg som ska fram. Men kommer det många stora 3D-produktioner så driver det på utvecklingen, säger Jan Bernhardsson, vd på SF Bio.

Förut kunde man inte visa långfilmer i 3D. Det blev någon retning på ögat, som gjorde att folk började må illa efter bara 20 minuter. De nya projektorerna ökar antalet bilder per sekund, vilket medför att det blir bättre flyt i filmen. Ögat hinner aldrig bli retat.

4 kommentarer

 1. Kalle
  3D filmer ar verkligen grymt. Jag sag Beowulf 3D pa 4K projektor, cool upplevelse.
 2. Danell
  Skulle verkligen vilja se hur det kan se ut det där. Spännande!
 3. Emma Gray Munthe
  Jag har inte upplevt 3D sen TV-piraterna tror jag. Eller jo, Rodriguez sista Spy Kids-rulle. SF ordnar hursomhelst en branschvisning av 3D den 22 april. Två dagar senare, den 24 april ordnar Drömfabriken en visning av 3D-material på Filmhuset i Stockholm för dem som vill se och veta mer om hur den nya 3D-tekniken funkar.
 4. Nicke_92
  Enda jag sett i 3d är spy kids, skitcool upplevelse! hade även ett spel med dinosaurier när jag var liten i 3d! också skitkul! ser fram emot mer 3dfilm!
Skriv kommentar