Rekvisitör får betala tillbaka 30 000 kronor till a-kassa

Rekvisitör får betala tillbaka 30 000 kronor till a-kassa

Kajsa Alman var anställd som rekvisitör genom faktureringsbolag. Men hon betraktas ändå som egenföretagare och får betala tillbaka 30 000 kronor till a-kassan.

Projektanställningar är vanliga inom filmbranschen och det innebär att man får gå från filmprojekt till filmprojekt, utan fast anställning. Det gör det också svårt för många att få ihop en stabil inkomst, med perioder utan jobb. 

Tidningen Arbetet berättar om rekvisitören Kajsa Alman som frilansat och använt sig av faktureringsbolaget Frilans finans för att fakturera produktionsbolagen hon jobbade för.

Fördelen med att använda ett faktureringsbolag är att man arbetar som anställd och i stället låter faktureringsbolaget skicka ut fakturor. Det det möjligt för filmarbetare att arbeta på olika filmprojekt utan att ta steget fullt ut till att bli egen företagare. Därför är man anställd och borde därmed också kunna ha rätt till a-kassa.

Men Kammarrätten har sagt nej i en dom. Trots att Kajsa är anställd har hon jobbat på så många filmprojekt att hon betraktas som egenföretagare i alla fall, och tvingades betala tillbaka 30 000 kronor som hon tidigare fått från sin a-kassa.

– Det känns jättetråkigt. De borde ha haft någon tydlig regel för hur många gånger man fick arbeta. Det finns inte någon klar mall för hur man får lov att anlita ett sånt här företag, säger Kajsa Alman till tidningen Arbetet.

Ekonomin är därför svår att få ihop för enskilda filmarbetare som jobbar på projektbasis. Egenföretagare har i regel ingen rätt till a-kassa, även om många a-kassor erbjuder en försäkring där man ofta får betala betydligt högre avgift.

Skriv kommentar