Afripedia – ny databas för att hitta filmare med afrikanskt ursprung

Afripedia – ny databas för att hitta filmare med afrikanskt ursprung

Afripedia gör det lättare för uppdragsgivare att komma i kontakt med filmare med afrikanskt ursprung.

Afripedia är en databas med målet är att göra det lättare för uppdragsgivare att komma i kontakt med filmare och andra typer av kreatörer från hela världen med afrikanskt ursprung. Målet är också att bredda representationen i kultur- och mediebranschen.

Bakom databasen står producenten Teddy Goitom samt regissören och fotografen Senay Berhe.

– Vi startade Afripedia som ett sätt att synliggöra kreatörer med afrikanskt ursprung från hela världen inom film, design, mode och produktion. Det är en kurerad plattform som kommer att hålla hög standard när det gäller innehåll och som ska utmana den stereotypa synen på afrikanskt skapande. Vår plattform ska ta död på ursäkten att man inte hittat några professionella afrikanska kreatörer att anlita till sina produktioner, säger Teddy Goitom.

– Förutom att förändra den stereotypa bilden av kreativitet bland kreatörer med afrikanskt ursprung vill vi skapa jobbtillfällen. Vi ser till exempel en stark trend bland stora varumärken i dag där man använder sig av svarta talanger framför kameran. Problemet är att det fortfarande saknas svarta kreatörer bakom kameran och i produktionerna. Det här ska Afripedia ändra på, säger Senay Berhe.

Afripedia har också anordnat panelsamtal och filmvisningar i Stockholm under oktober. Men tanken är att Afripedia också ska finnas runt om i världen, både på nätet och som fysiska mötesplatser som utställningar och föreläsningar.

Skriv kommentar