Nytt biografpris för barnfilm på 15 000 kronor

Nytt biografpris för barnfilm på 15 000 kronor

Nu kommer ett nytt pris för biografer som visar något annat än amerikansk barnfilm.

Allt för mycket av den barnfilm som visas på svenska biografer är amerikansk. Det tycker Biografcentralen tillsammans med några andra organisationer som nu instiftar ett pris på 15 000 kronor till en biograf som visar alternativ barnfilm.

– Kvalitetsfilm för barn behöver fler bundsförvanter och många fler påhejare. Årets barnbio är en reaktion mot ett utbrett och enahanda amerikanskt animerat mainstreamutbud för barn, säger Jens Lanestrand, verksamhetsledare på Biografcentralen.

– Den alternativa barnfilmen behöver all uppmärksamhet den kan få. Med priset uppmärksammar vi biografer som har en vilja och idé att visa barnfilm med hjärta och själ, säger Jens Lanestrand.

Publik och bransch inbjuds att lämna förslag under hela februari på den biograf man tycker visat på en bredd och kvalité av barnfilm på barnbio.se. Priset delas ut under Buff filmfestival i Malmö fredag 15 mars.

De som har tagit initiativ till priset är BiografcentralenSveriges FilmregissörerFöreningen Sveriges Filmfotografer och Regionala filmresurscentrums samarbetsråd.

Skriv kommentar