Begränsningar föder kreativitet

Vem kommer göra den bästa filmen? Den med alla pengar eller den som har alla begränsningar? Troligen den senare, eftersom begränsningar föder kreativiteten.

Jag tror starkt att begränsningar föder kreativitet. Om du presenterades med valmöjligheten att göra en film för obegränsat med pengar, och hur du vill, skulle du nog göra en dålig film. Du kan köpa all tillgänglig kunskap, utrustning och kunnande. Det måste bli bra. Pressen du får på dig blir så hög att du i stället får prestationsångest, med alla de negativa bieffekterna.

Men om du däremot har en begränsad budget, för att inte säga ingen, och begränsad tid och väldefinerade ramar för ditt projekt (till exempel max fem minuter inspelad inom fem mil från ditt hem), så skulle du nog lyckas bättre.

Om du då gör en medioker film kan du alltid säga "Jag gjorde det bästa med de förutsättningar jag hade." Om du däremot hade all tänkbar tid, pengar och utrustning finns det ingen ursäkt för att du inte gjort ett mästerverk. Då är du en dålig.

Därför: Begränsningar och ramar föder kreativitet. Ju begränsade förutsättningar du har, desto mer kreativ måste du vara. Därför kommer vi också hitta de mest kreativa lösningar på problem hos oberoende filmare och andra nollbudgetfilmare.

Det är också därför vi ser Helena Bergström + Colin Nutley eller Lena Endre + Richard Hobert i var och varannan svensk filmproduktion. Noll kreativitet.

Titta på videon nedan. Kan man inte säga att det är kreativt?

Vad tycker du?

11 kommentarer

 1. Marcus
  Jag tycker verkligen det är sant, men för att genomföra vissa projekt är det bra att ha en god budget.
 2. Danell
  Jag föreläste om det igår. Verkligen sant
 3. Martim
  Det ligger ganska mycket i det, men det är en mycket djup fråga som inte kan berättas med några rader.
 4. Rasmus
  Det stämmer nog. En sak som jag tror med är att storbudget filmer inte behöver ta bort scener från manuset som verkar roliga men inte har något sammahang och kan förstöra hela filmen. Medans en lågbudget filmare måste prioriterar och är då tvungen att ta bort scener som dem gillar fast är onödiga. Och det tror jag har en stor del i det hela.

  "Kill your Darlings"
 5. K-G
  Håller med om att begränsningar skapar kreativitet. Med en "oändlig" budget har man väldigt många möjligheter och val att göra vilket kan ta upp all kraft. Med små resurser får man istället se till att använda det man har och utgående från det skapa en så bra film det bara går. Sedan kan det ju vara trevligt att plötsligt få lite mer pengar än man hade räknat med för att göra själva produktionen lite smidigare...
 6. Christian van Caine
  Håller i mångt & mycket mä, men tycker största problemet är att folk använder pengarna till att köpa färdiga lösningar istället för att bygga nya...
  Krävs diciplin för att kunna jobba kreativt med hög budget, & jag har i nästan lika fet respekt för folk som kan arbeta kreativt & diciplinerat med hög budget som dom som kan skapa en film-höna av en celluloid-fjäder :-)
  Pengarna är framför allt nyttiga för driftsäkerheten, skapandet ska göras med intelligens & jävlar-anamma.
 7. palle
  begränsningar föder kreativitet, men varför flest kreativa lösningar kommer från amatörer beror nog på att det görs 100 amatörfilmer på varje professionell film ..
 8. Rune Ljungberg
  Alla talar om money men ingen nämner
  IDÉRIKEDOM och SKAPANDE FÖRMÅGA, tydligen anser alla att de helt naturligt äger dessa begåvningar vilket är bullshit.
 9. Lindell
  Jag har nyligen haft ett projektarbete där jag fått 100 timmar och tillgång till hela skolans utrustning. Jag kan verkligen säga att påståendet stämmer, för projektarbetet blev skit under tiden som mitt medieproduktionsarbete blev helt okej trots brist på folk och tid.
  Olika teman drar igång dig och begränsningar puttar fram dig, men med totalt fria händer så stod jag helt stilla en lång stund.
 10. Rune Ljungberg
  Med obegränsad budget + all tillgänglig kunskap,utrustning och kunnande kan ingen lyfta sig själv i stövelskaften.
 11. Rune Ljungberg
  Med obegränsad budget + all tillgänglig kunskap,utrustning och kunnande kan ingen lyfta sig själv i stövelskaften.
Skriv kommentar