Billigare med digital filmproduktion? Inte nödvändigtvis.

Billigare med digital filmproduktion? Inte nödvändigtvis.

Ettor och nollor på ett datamedium är billigare än att spela in med traditionell film. Det är en sanning som nu ifrågasätts när kameror som Red Epic kräver groteskt mycket lagringsutrymme.

Red Epic 5K kommer kräva minst det dubbla lagringsutrymmet som Red One med 4K kräver i dagsläget.

Estimates are showing that, “At 5k 2:1 and REDcode 5:1 (which will likely be what most features shoot with), a 64GB SSD will be about 12-13 minutes,” said Deanan Dasilva from RED. That’s about half of what you get at a similar aspect ratio, 4K, Redcode 42 compression ratio with the RED One.

Det skriver The Black and Blue och menar att Red Epic sannolikt inte kommer att användas okomprimerat, utan tester kommer att göras för att bedöma vad som är den mest effektiva komprimeringen för optimal bildkvalitet.

Andra menar att HDSLR-kameror som Canon 5D och 7D ändå är billigare än 35 mm film eftersom teamet oftast inte behöver bestå av lika många personer.

AbelCine har skrivit en guide om skillnaden mellan säkerhetskopiering och arkivering, och går dessutom igenom olika lagringsalternativ såsom hårddisk, minneskort och databand av olika slag.

Summa summarum kan det vara mycket att tänka på när det kommer till digital filmproduktion, och något filmproducenter med ansvar för att undvika röda siffror i budgeten måste ta hänsyn till. Inte minst vad gäller inspelning, utan även gränssnitt för att kunna transportera mängden data mellan kamera, redigeringssystem och övrig postproduktion.

3 kommentarer

  1. johan
    Det som är bättre med digitalt är att man kan köpa ett visst utrymme med hårdiskar och sedan sparar man det färdiga projektet på en backup. Då är babara frågan om hur länge det håller (film har ju en tendens till att bli sämre med tiden)
  2. Jonas
    Det är ju dock så att film är en förbrukningsvara medan hårddiskar kan användas flera gånger. Sen blir ju priset/TB lägre för varje dag som går så det känns kanske groteskt mycket idag, men om ett eller ett par år kommer vi ha motsvarande minne i mobilen (vad vi nu ska ha så mycket minne till där men ni fattar vad jag menar).
  3. Orvar
    Men sen så vet vi ju inte riktigt hur länge de digitala lagringsformaten räcker hur länge de kan användas innan de slits ut medan filmarkiverarna har rätt bra koll på hur länge film håller om lagrad rätt innan den måste bytas ut.
Skriv kommentar