Analoga biografer hinner inte med att digitalisera
Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet. Foto: SVT

Analoga biografer hinner inte med att digitalisera

30-40 biosalonger kan bli utan film vid årsskiftet. Då bör SF Bio ha digitaliserat alla sina biografer. Men Folkets hus och parker hinner inte med.

När de största biografägarna helt och hållet gått över till digitalt kommer distributörerna att sluta göra analoga 35 millimeterskopior. Då blir det också svårt för de små biografägarna att hinna ställa om i tid, vilket kan leda till att flera biografer blir utan filmer.

- Det kan bli att vi i värsta fall tappar cirka 30 eller 40 biografer. Då är det på mindre orter där det är särskilt viktigt att det finns en mötesplats, som biografen vill vara, säger Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets hus och parker till SVT.

Se mer i klippet från SVT nedan.

2 kommentarer

  1. Désirée
    Jag tror inte på det sista hon säger, att stora filmer kommer att slå ut de mindre. Just bara för att det är billigare att göra kopior, så ser jag att de små filmerna har en chans att nå ut.
  2. Linus
    Själv så föredrar jag 35 mm eller 65/70 mm (IMAX) bio och film för att det känns mera äkta... Däremot så undrar jag med hur hon menar att dem mindre filmerna inte skulle få plats?...
Skriv kommentar