Låt tittarna finansiera filmen

Låt tittarna finansiera filmen

Behöver du pengar till din film? Finanisera din film genom crowdfunding, att låta publiken själv finansiera den på förhand genom betalningsförmedlingstjänster på nätet.

Wikipedia skriver att "crowdfunding eller Crowd sourced fund raising är en metod för att finansiera projekt eller idéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer ofta via internetbaserade system." Det har blivit populärt på senare år och tar utgångspunkt i styrkan med internet genom att koppla ihop användare från hela världen.

The New Kind är en sci-fi-webbserie som finansieras via Kickstarter som är en typ av betalningsförmedling som hjälper kreatörer att samla in pengar till sina projekt. Filmen har sin bas i Los Angeles, men totalt har drygt 200 animatörer från 30 länder, bland annat Sverige, anslutit sig till projektet för att producera serien. Den finansieras frivilligt av 413 personer och de nådde målet med att få 100 000 dollar redan under mars i år. 

I Sverige har gymnasiestudenten Carl Windahl tillsammans med en klasskompis beslutat sig för att bygga en balong utrustad med videokamera och gps. Tanken är att den ska färdas upp mot rymden och filma hela resan. Till sin hjälp använder de FundedByMe.

Om du planerar att börja "crowdfunda" din film kan det förstås vara värt att hålla dig till engelska för att få fler ögon på ditt projekt. Men då bör den ju rimligen också kunna visas för en engelsk publik.

3 kommentarer

 1. Peter Dahlgren
  Lästips:

  9 Essential Steps for a Killer Kickstarter Campaign
  http://mashable.com/2012/05/13/kickstarter-tips/
 2. Jonas Linde
  I det här sammanhanget kan det ju va intressant och aktuellt att nämna filmbasens alldeles nystartade crowdfunding-projekt.

  http://www.filmbasen.se/projekt/public-funding
 3. Daniel
  Tack för artikeln!
  Film är supercoolt därför att många vill vara delaktiga. Vi har haft (har) flera framgångsrika film projekt på FundedByMe och till sommaren lägger vi även till möjligheten att söka stöd genom att dela med sig av andelar.
  http://www.fundedbyme.com/equity
Skriv kommentar