Dags för Drömfabriken

Drömfabriken är ungdomarnas insyn i filmbranschen. Årets evenemang äger rum 24 april till 26 april och ger dig insyn i 3D, filmljud, en crash course i filmmanus och skådespeleri.

Drömfabriken ger möjlighet att uppleva film på ett helt nytt sätt, skriver Filminstitutet i ett pressmeddelande. Man menar att Hollywood länge tittat mot 3D-filmen för att locka tillbaka publiken till biograferna.

Linda Aronson, manusförfattare och manusdoktor har en över två timmar lång "crash course" med praktiska övningar i hur du går från dröm till färdigt manus. Tom Alandh, den svenska dokumentärfilmsmästaren, delar under en förmiddag med sig av sin personliga filosofi kring filmberättande.

Regissören Jan Troell visar klipp ur sin kommande film Maria Larssons eviga ögonblick. Karin af Klintberg och Jane Magnusson presenterar sin Ebbe Carlsson-dokumentär Ebbe – the movie, som kommer på tv senare i år.

Martin Kellerman och resten av gänget bakom Rocky-kortfilmerna kommer vara på plats och berätta om överföringen av seriefiguren till 3D och vita duken. Jakob Eklund, Jonas Karlsson och Helena af Sandeberg möts i ett samtal om skådespeleri.

Per Hallberg kommer att visa filmen som vann honom en Oscar för bästa ljud, nämligen The Bourne Ultimatum. Ljudligan kommer visa hur de har arbetat med Anton Corbijns Control och Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in. Tillsammans med filmvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet kommer de att stå för en historisk djupdykning i ljudets funktion i filmen.

De senaste novell- och kortfilmerna från hela landet visas som vanligt och exponerar en stor Filmmässa med 29 utställare från olika företag, organisationer och utbildningar.

Drömfabriken hittar du på Filmhuset, Borgvägen 1 i Stockholm. Den sista helgen i april, torsdag 24 april till lördag 26 april.

Ska du dit? Diskutera i forumet: Drömfabriken 2008.

Skriv kommentar