Barnfilm för skrämmande – får bara ses av vuxna

Barnfilm för skrämmande – får bara ses av vuxna

Suzanne Osten är aktuell med en ny barnfilm. Men den är för skrämmande för barn, menar Statens medieråd och ger filmen 15-årsgräns.

Ett barn som växer upp med en mamma med psykiska problem. Det är intrigen i Suzanne Ostens nya barnfilm Flickan, mamman och demonerna. Men barn får inte se filmen eftersom Statens medieråd har satt 15-årsgräns på filmen.

Så här skriver Statens medieråd i sitt beslut:

Framställningens tematik kretsar kring självmord, psykisk sjukdom och barns utsatthet och präglas av en oroväckande och bitvis mycket skrämmande stämning. Vidare förekommer inslag av en kvinna i ett eskalerande psykotiskt tillstånd som försummar sin dotter, samt flera scener där en kvinna har skrämmande hallucinationer med demonlika personer som bl.a trär en snara runt hennes hals och uppmanar henne att ta sitt liv samt uppmanar henne att ta livet av sin dotter. Mammans sjukdomsförlopp och flickans utsatthet är mycket realistiskt skildrat vilket kan antas öka möjligheten till identifikation för barn. Framställningen bedöms kunna medföra stark rädsla, oro och förvirring och vara till skada för välbefinnandet för barn under 15 år.

– Vi hade snarare tänkt en 11-årsgräns. Filmen är gjord för att barn ska se dem tillsammans med vuxna. Men nu är det som att vi producerar en barnfilm som inte barn kan se. På så vis stoppar 15 årsgränsen den fria barnkulturen, säger Agneta J Bergenstråhle, filmens producent till SVT kultur.

Beslutet ska överklagas av filmarna.

Syftet med åldersgränser på bio är att skydda barns välbefinnande.

En biobesökare under 15 år kan inte straffas för att ha sett en film med 15-årsgräns på bio, men däremot kan biografägaren åtalas för att ha släppt in en person under 15 år.

Skriv kommentar