Fem chefer vid Metronome åtalas för skattebrott

Genom att fiffla med fakturor har Metronomes före detta chefer lyxrenoverat sitt hus och köpt ljudanläggning för 270 000. Fakturorna har sedan betalats av dotterbolagen och kallats "konsultation" och "byggnadsarbeten" vid olika tv-produktioner.

Fem före detta chefer vid Schibstedägda mediekoncernen Metronome har åtalats för skattebrott. De uppges ha lyxrenoverat sina hus på företagets bekostnad.

Metronomes före detta vd, Tobias Bringholm, är misstänkt för att ha undanhållit 5 miljoner kronor, uppger TT medan Dagens Medias egen granskning anger en summa på 7,5 miljoner kronor.

Fifflen ska ha ägt rum mellan 2001 till 2006 i dotterbolagen Meter Film & Television och Mutter Media. Det var i samband med ett ledningsbyte som det upptäcktes i redovisningen.

Tobias Bringholms har låtit bygga om sin drygt 600 kvadratmeter stora lyxvilla på Djursholm och beställt båtdynor för 66 875 kronor som betalades av Meter Film & Television. Senare beställde Bringholm en ny tv och ljudanläggning för 152 784 kronor.

Ingemar Olsson, tidigare vd för Metronome, beställde en ljudanläggning för 272 088 kronor, och fick den installerad i sin villa. Fakturan gick till Mutter Media.

Fakturorna har hänvisat till flera tv-produktioner som Jeopardy, Big Brother och Vem vill bli miljonär och kallats "byggnadsarbeten och konsultationer".

De misstänkta har sökt anstånd flera gånger. Därför kommer åtalsbeslutet att överprövas av Ekobrottsmyndighetens generaldirektör, Gudrun Antemar. Först därefter kan stämningsansökan gå vidare till Stockholms tingsrätt.

Tobias Bringholm har fått sparken från sitt nuvarande jobb på TV4. Rubriceringen är grovt försvårande av skattekontroll, vilket kan ge sex månader till fyra års fängelse. Fem leverantörer åtalas också för medhjälp.

Skriv kommentar