Filmbranschen är inte jämställd

Sexuella trakasserier och filmbolag som bryter mot kollektivavtal och arbetsmiljölag är vardagsmat i filmbranschen. Det visar en undersökning bland 25 filmbolag i Sverige.

Enligt en undersökning av Teaterförbundet har kvinnor i genomsnitt sex procent lägre lön. Undersökningen har gjorts bland 25 filmbolag i Sverige. Hälften av de tillfrågade kvinnorna säger att det även förekommit sexuella trakasserier. En femtedel av männen instämmer.

Flera av filmbolagen bryter mot både kollektivavtalet och arbetsmiljölagen, säger Malin Birgerson som är ansvarig för undersökningen. Bolagen prioriterar att hjälpa producenter, regissörer och skådespelare. Andra medarbetare kan få finna sig i att jobba övertid gratis.

Teaterförbundet kommer tillsammans med arbetsgivarorganisationen MIA och Sveriges Filmproducenter utbilda arbetsgivarna i jämställdhetsarbete. De vill också att Svenska Filminstitutet (SFI) ska begära detaljerad information om lönerna när filmarbetare söker bidrag till sina filmer. Men det vill inte SFI.

- Det är varken möjligt eller önskvärt att vi ska vara kontrollanter av huruvida jämställdhetslagen följs, säger SFI.

2 kommentarer

 1. arvid
  Ja visst, så är det nog. Har själv "jobbat" som statist i komersiell film utan att det ens nämnts nånting om ersättning.
 2. miss piggy
  Detta stämmer tyvärr mycket väl...
  Jag är projektanställd som fotograf på ett produktionsbolag där övertid ses som något självklart. Det är något som ingen ens ifrågasätter trots att man inte får någon lön för alla extra timmar..
  Dessutom är det förbjudet att prata lön på mitt företag... Skulle man jämföra lön skulle ju lönerna trissas upp..
  Som kvinna är jag van vid att ha lägre lön än mina manliga kollegor som gör samma jobb som jag. Det är förjävligt!!!
Skriv kommentar