Darling och Farväl Falkenberg tävlar om Nordiska rådets filmpris

Filmerna Darling och Farväl Falkenberg är de svenska kandidaterna för Nordiska rådets filmpris 2007. Priset delas ut i oktober och prissumman är 350 000 danska kronor, vilket motsvarar 450 000 svenska kronor.

Farväl Falkenberg, som regisserades av Jesper Ganslandt, kritikerrosades när den gick upp på biografdukarna under förra året. Den fick tillsammans med sin regissör fara på Oscarsgala i Hollywood och tävla om att bli årets bästa utländska film. Nu kandiderar filmen till både Europeiska filmpriset och Nordiska rådets filmpris.

Farväl Falkenberg handlar om vänskap och minnen. Regissören tar farväl av hemstaden Falkenberg.
- Jag ville göra en högst personlig, nästan privat film, som blandade minnen och fantasi, en berättelse om längtan och en önskan att bli barn på nytt, har Jesper Ganslandt sagt.

Darling av Johan Kling hade premiär på Göteborgs filmfestival 2007. Den premierades då med Nordiska filmpriset. Darling handlar om gamla människor som är socialt övergivna och om en ung ytlig elit och om mötet mellan dessa helt olika världar.

Darling är en film om behovet av medmänsklighet. Johan Kling fick idén till sin film när han överhörde ett samtal mellan två flickor i en affär i Stockholm.
- Det fanns något ganska sofistikerat, men också kyligt i deras samtal. Tanken att göra en film om människor som inte är särskilt trevliga och ganska korkade dök upp, berättar han.

2 kommentarer

  1. Wallin
    Heja Darling!
  2. Spartacus
    Darling, what the...
Skriv kommentar